ΑΘΗΝΑ
22:03
|
27.04.2024
Σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του αρμενικού θύλακα έχει φύγει από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Αρμενίων έχει πλέον εγκαταλείψει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέει η Αρμενία, μεταδίδει το BBC.

Σημαίνει ότι σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός του αρμενικού θύλακα έχει φύγει από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε την περιοχή την περασμένη εβδομάδα.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι θέλει να επανενσωματώσει την περιοχή και να αντιμετωπίζει τους κατοίκους της ως ίσους, αλλά ένας Αρμένιος εκπρόσωπος είπε ότι αυτό ήταν απλώς ένα «ψέμα».

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ – αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν – διοικούνταν από Αρμένιους για τρεις δεκαετίες.

Η ορεινή περιοχή στον Νότιο Καύκασο έχει υποστηριχθεί από την Αρμενία – αλλά και από τη σύμμαχό της, τη Ρωσία.

Τουλάχιστον 200 Αρμένιοι και δεκάδες στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν κατά την εισβολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι αυτονομιστές συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε ότι θα πάψει να υπάρχει το νέο έτος.

Η Ναζέλι Μπαγκντασαριάν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας, δήλωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα έφτασε τους 100.417, από τον πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που εκτιμάται ότι είναι 120.000.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε επίσης ότι 100.000 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή, δηλώνοντας ότι πολλοί από αυτούς που τράπηκαν σε φυγή «είναι πεινασμένοι, εξουθενωμένοι και χρειάζονται άμεση βοήθεια».

Ο Αρτάκ Μπεγλαριάν, ένας Αρμένιος πρώην αυτονομιστής αξιωματούχος, είπε ότι «οι τελευταίες ομάδες» κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν καθ’ οδόν για την Αρμενία το Σάββατο.

«Έμειναν το πολύ μερικές εκατοντάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αξιωματούχοι, υπάλληλοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, εθελοντές, κάποια άτομα με ειδικές ανάγκες», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτός από αυτούς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν, τουλάχιστον 170 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια τεράστια έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τη Δευτέρα.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη κοντά στην κύρια πόλη Khankendi, γνωστή ως Stepanakert από τους Αρμένιους.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι στέλνει αποστολή στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυτό το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει την ανθρωπιστική κατάσταση, αφού το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη.

Ο γενικός πρεσβευτής της Αρμενίας, Έντμον Μαρουκιάν, επέκρινε τη χρονική στιγμή της επίσκεψης, αλλά τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ να δουν μόνοι τους σε τι υποβλήθηκαν οι Αρμένιοι.

«Είναι καλό που θα είναι εκεί και θα γίνουν μάρτυρες ότι αυτοί οι άνθρωποι εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά από την πατρίδα τους, από τα σπίτια τους όπου ζούσαν οι γονείς τους, όπου ζούσαν οι πρόγονοί τους και αυτοί οι άνθρωποι εκκαθαρίστηκαν πλήρως από αυτήν την περιοχή», είπε στο BBC.

Ωστόσο, απέρριψε τις διαβεβαιώσεις του Αζερμπαϊτζάν ως «ψέματα».

«Είναι ολοκληρωτική προπαγάνδα, άλλη μια ψεύτικη προπαγάνδα του Αζερμπαϊτζάν. Κανείς δεν πρόκειται να μείνει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα