ΑΘΗΝΑ
18:43
|
02.05.2024
Η Β. Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι άφησαν να πραγματοποιηθεί μια «τρομοκρατική» ενέργεια κατά της Κούβας σε αμερικανικό έδαφος.
Η κουβανική σημαία κυματίζει στον άνεμο αφού υψώθηκε στην τελετή επαναλειτουργίας της κουβανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιουλίου 2015.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ότι άφησαν να πραγματοποιηθεί μια «τρομοκρατική» ενέργεια κατά της Κούβας σε αμερικανικό έδαφος, λέγοντας ότι μια πρόσφατη επίθεση κατά της κουβανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ήταν αποτέλεσμα «απεχθών αντικουβανικών» προθέσεων των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμέλησαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της κουβανικής αποστολής και ήθελαν μόνο να βάλουν χώρες που αντιπαθούν, όπως η Κούβα, στη λίστα των κρατών που χορηγούν την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας σε δήλωση.

Μαζί με την Κούβα, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και το Ιράν βρίσκονται στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας δράστης επιτέθηκε στην πρεσβεία στις 24 Σεπτεμβρίου με δύο βόμβες μολότοφ. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές.

Το περιστατικό ήταν «μια σοβαρή τρομοκρατική επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι υπήρχε ένα μοτίβο καθώς ακολούθησε ένα περιστατικό του 2020 στην ίδια πρεσβεία κατά το οποίο κάποιος πυροβόλησε με ένα τουφέκι στο κτίριο.

«Αυτό αποδεικνύει ότι τα προαναφερθέντα περιστατικά διαπράχθηκαν προφανώς με τη σιωπηρή συνεννόηση της αμερικανικής κυβέρνησης», είπε ο ανώνυμος εκπρόσωπος στη δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν άνδρα αμέσως μετά τον πυροβολισμό του 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει «να αναγνωρίσουν την ευθύνη όχι μόνο για το πρόσφατο περιστατικό αλλά και για όλες τις προηγούμενες τρομοκρατικές υποθέσεις και να διερευνήσουν την αλήθεια τους για να δείξουν την ειλικρίνειά τους», αντί να επικεντρωθούν στο να κατονομάζουν χώρες ως κρατικούς χορηγούς της τρομοκρατίας, είπε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ θα διερευνήσουν. Κανείς δεν είχε τεθεί υπό κράτηση καθώς η έρευνα συνεχιζόταν, είπε η Μυστική Υπηρεσία.

Η πρεσβεία άνοιξε ξανά το 2015 όταν η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις. Η Αβάνα έχει πει ότι είναι παράλογο για την Ουάσιγκτον να διατηρεί την Κούβα στον κατάλογο της τρομοκρατίας και να διατηρεί ένα οικονομικό εμπάργκο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα