ΑΘΗΝΑ
04:59
|
28.04.2024
Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει στο βόρειο Μαλί με τους αντάρτες Τουαρέγκ να λένε ότι έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Μπάμπα από τον στρατό
Μια ειρηνευτική συμφωνία του 2015 με τους αυτονομιστές Τουαρέγκ έχει καταρρεύσει μετά το πραξικόπημα του 2020 και την πρόσφατη απέλαση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ από τη χούντα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει στο βόρειο Μαλί με τους αντάρτες Τουαρέγκ να λένε ότι έχουν πάρει τον έλεγχο της πόλης Μπάμπα από τον στρατό, αναφέρει το BBC.

Η είδηση έρχεται αφότου οι αυτονομιστές μαχητές δήλωσαν ότι σκότωσαν περισσότερους από 80 στρατιώτες στο κέντρο της χώρας.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μια στρατιωτική βάση στην περιοχή Μόπτι είχε στοχοποιηθεί την Πέμπτη, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Η έξαρση της βίας έρχεται καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, που αναπτύχθηκαν στο Μαλί το 2013, αποσύρθηκαν κατόπιν εντολής της χούντας.

Η επιδρομή της Πέμπτης στην πόλη Ντιούρα είναι η πιο νότια από τότε που οι αντάρτες Τουαρέγκ ανανέωσαν τις εχθροπραξίες τον Αύγουστο μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015.

Αυτό συνέπεσε με την αυξανόμενη βία από ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες, παρά την ανάπτυξη τον Δεκέμβριο του 2021 Ρώσων μισθοφόρων της Ομάδας Βάγκνερ.

Ο στρατός είχε ήδη στοχοποιηθεί στη Μπάμπα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο από τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατός ανέφερε ότι οι συγκρούσεις στην Μπάμπα την Κυριακή άρχισαν στις 06:00, χαρακτηρίζοντάς τις ως «έντονες». Δεν κατονόμασε τους εμπλεκόμενους μαχητές, απλώς τους περιέγραψε ως «τρομοκράτες».

Μια συμμαχία ομάδων Τουαρέγκ, συμπεριλαμβανομένου του Συντονισμού των Κινημάτων Azawad (CMA), ανέφερε σε δήλωση ότι έχει πλέον πάρει τον έλεγχο της περιοχής γύρω από την Μπάμπα, μια πόλη στην αριστερή όχθη του ποταμού Νίγηρα μεταξύ των πόλεων Τιμπουκτού και Γκάο.

Οι αντάρτες Τουαρέγκ, που θέλουν ανεξαρτησία για το βόρειο Μαλί, είναι αντίθετοι στο να πάρει ο στρατός τον έλεγχο των βάσεων που εκκενώθηκαν από τα χιλιάδες στρατεύματα του ΟΗΕ που αναχώρησαν.

Οι αντάρτες είχαν κάποτε συμμαχήσει με τις ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες που κατέλαβαν το βόρειο Μαλί το 2012 – μια κίνηση που ώθησε τη Γαλλία και στη συνέχεια τον ΟΗΕ να παρέμβουν για να τους σταματήσουν να προελαύνουν νότια προς την πρωτεύουσα, Μπαμάκο.

Οι ομάδες Τουαρέγκ συνέχισαν να υπογράφουν την ειρηνευτική συμφωνία του Αλγερίου το 2015 με την κυβέρνηση – αλλά οι τζιχαντιστές επέμειναν στις επιθέσεις από τις βάσεις τους στην έρημο.

Αυτή η συνεχιζόμενη εξέγερση ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο ο στρατός του Μαλί κατέλαβε την εξουσία το 2020, κατηγορώντας την πολιτική κυβέρνηση ότι δεν παρείχε ασφάλεια.

Δεσμεύτηκε να τερματίσει τις επιθέσεις των μαχητών ζητώντας από τη Γαλλία να αποσύρει τις δυνάμεις της και να φέρει μαχητές Βάγκνερ.

Ωστόσο, η βία κατά αμάχων έχει αυξηθεί κατά 38% στο Μαλί φέτος, σύμφωνα με το έργο Armed Conflict Location and Event Data (Acled), σε πρόσφατη δήλωση του.

Ανέφερε ότι μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ήταν υπεύθυνη για το 33% των επιθέσεων, αλλά κατηγόρησε επίσης τον στρατό και την Βάγκνερ για την αύξηση, που ευθύνεται για το 29% των επιθέσεων, καθώς κινούνται σε εδάφη που ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός κρατικού ελέγχου για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ως μέρος αυτών των επιχειρήσεων, λέει ότι στοχεύουν πολίτες από διάφορες κοινότητες, πιστεύοντας ότι είναι υποστηρικτές μαχητών και ανταρτικών ομάδων.

Ο Άκλεντ λέει ότι η Βάγκνερ χρησιμοποιεί βάναυσες τακτικές για να ενσταλάξει φόβο που δεν είχε προηγουμένως δει στο Μάλι, συμπεριλαμβανομένων «βασανιστηρίων, συνοπτικών εκτελέσεων, αποκεφαλισμών, εκτίναξης κρατουμένων από αεροσκάφος και παγίδευσης πτωμάτων».

Προειδοποιεί ότι η επανεκκίνηση της εξέγερσης των Τουαρέγκ και η αυξανόμενη εξέγερση των τζιχαντιστών αποτελούν απειλές για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των αμάχων περιοχών σε όλο το Μαλί.

Ο ΟΗΕ πρόκειται να ολοκληρώσει την αποχώρησή του από το Μαλί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα