ΑΘΗΝΑ
03:36
|
04.05.2024
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία την Κυριακή.
Επισκόπηση του πλήθους και του ορίζοντα της πόλης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης "March of a Million Hearts" (Marsz Miliona Serc), δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, στη Βαρσοβία, Πολωνία, 1 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για μια συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στη Βαρσοβία την Κυριακή, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές που η φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών (PO) λέει ότι μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατική της θέση, αναφέρει το Reuters.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εθνικιστική κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) θα μπορούσε να κερδίσει την ψηφοφορία, αλλά μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει πλειοψηφία εν μέσω δυσαρέσκειας μεταξύ ορισμένων για το αυξανόμενο κόστος ζωής και ανησυχίας για τη διάβρωση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών.

Η αντιπολίτευση ελπίζει ότι η πορεία της Κυριακής θα γίνει η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών και θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές.

«Έρχεται μεγάλη αλλαγή. Αυτό είναι ένα σημάδι της αναγέννησης της Πολωνίας», είπε ο ηγέτης της PO Ντόναλντ Τουσκ στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βαρσοβίας, με πολλούς ανθρώπους να κυματίζουν σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ.

Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε ότι το PiS θα μπορούσε να βάλει στόχο να βγάλει την Πολωνία από την ΕΕ, κάτι που το κόμμα αρνείται, και έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως κρίσιμες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των γυναικών.

Το PiS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, έχει κάνει εκστρατεία με τη δέσμευσή του να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από την Πολωνία, λέγοντας ότι αυτό είναι το κλειδί για την εθνική ασφάλεια και ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει χρήματα προς τις οικογένειες και τους ηλικιωμένους.

«Θέλω να είμαι ελεύθερη, να είμαι στην ΕΕ, θέλω να έχω λόγο, θέλω να έχω ελεύθερα δικαστήρια», είπε η Χάνα Τσάτσιεβιτς, μια 59χρονη οδοντίατρος από το Otwock, μια πόλη έξω από τη Βαρσοβία.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός TVP, ο οποίος σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές μέσων ενημέρωσης έχει γίνει κυβερνητικό φερέφωνο υπό την κυριαρχία του PiS, επικαλέστηκε την αστυνομία ότι περίπου 100.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία της Κυριακής.

Ο Τουσκ είπε ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο συμμετείχαν.

Κάποιοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «PiSexit» ή «Η γάτα μπορεί να μείνει», αναφερόμενοι στο κατοικίδιο ζώο του ηγέτη του PiS Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι.

Το PiS αρνείται τη δυτική κριτική ότι έχει ανατρέψει τους δημοκρατικούς κανόνες και λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις του στο δικαστικό σύστημα στοχεύουν στο να κάνουν τη χώρα πιο δίκαιη και απαλλαγμένη από υπολείμματα κομμουνισμού, ενώ οι αλλαγές στα δημόσια μέσα την απαλλάσσουν από ξένη επιρροή.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποκτήσει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη του COVID-19, τα οποία οι Βρυξέλλες έχουν παρακρατήσει λόγω των μεταρρυθμίσεων του πολωνικού δικαστηρίου.

«Όλοι επενδύουν σε θέσεις εργασίας, για την καταπολέμηση της κλιματικής καταστροφής. Και μας έχουν αρνηθεί αυτά τα χρήματα επειδή κάποιος αποφάσισε να καταστρέψει τη δημοκρατία στην Πολωνία», είπε ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τρζασκόφσκι στους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα