ΑΘΗΝΑ
01:51
|
19.05.2024
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των πολιτών σε εκλογές, οικονομία, πλημμύρες, ελληνοτουρκικά και τις διεργασίες νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις απαντήσεις των πολιτών στα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας, τις εντυπώσεις των πολιτών για την τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και τα ποσοστά αναποφάσιστων λίγες μέρες πριν τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, καταγράφει το δεύτερο μέρος δημοσκόπησης της εταιρίας MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού, OPEN.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, σε ποικίλες κατηγορίες πολιτών αρχίζει να διαφαίνεται μία έντονη τάση «αδιευκρίνιστης ψήφου». Αυτή η «αδιευκρίνιστη ψήφος» φτάνει ως το 21,5%.

Από τις αναγωγές των δημοσκόπων καταγράφονται οι ακόλουθες ενδιαφέρουσες τάσεις:

  • Η διατήρηση του ποσοστού αλλά και η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ
  • Η ανερχόμενη αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ που από 7,5% πάει στο 9% και της Ελληνικής Λύσης που από 4,4% πάει στο 7,3%.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτικότητα Κασσελάκη

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση με 66,7% καθώς ένα 12,5% των ψηφοφόρων του δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Από την άλλη έχει μία ανάλογη εισροή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα γεγονός που αντικατοπτρίζει αλλαγές στη δομή του.

Η δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 18.1%, εκ των οποίων το 20.8% αφορά σε γυναίκες αλλά και σε πολύ νεότερες ηλικίες.

Περί οικονομίας

Όταν ρωτιούνται αν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αποτελεσματικά, μερικώς ή καθόλου, ένα 36% περίπου απαντά ότι τα μέτρα είναι μερικώς αποτελεσματικά ενώ υπάρχει κι ένα 55% που λέει ότι, τα μέτρα, δεν είναι αποτελεσματικά. Και μέσα στα κόμματα, όμως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μερικώς το πρόβλημα της ακρίβειας σε ποσοστό 62,1%.

Στην αντίστοιχη ερώτηση οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν «μερική αντιμετώπιση» του προβλήματος σε ποσοστό 37.2%, ενώ στην αδιευκρίνιστη ψήφο, την ίδια απάντηση έδωσε το 23.7% (περίπου ένας στους τέσσερις).

Στην  αξιολόγηση των μέτρων το 8.1% των ερωτώμενων σημειώνει ότι, η κυβέρνηση έχει λάβει περισσότερα μέτρα απ’ ότι της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, 27.5% ότι είναι όσα αντέχει, ενώ υπάρχει ένα 56% που λέει ότι, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, είναι λιγότερα από αυτά που της επιτρέπει η οικονομία. Αν αθροίσει κανείς τα δύο ποσοστά που αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση, προκύπτει ένα 35.6% που έχουμε δει να έρχεται προεκλογικά.

Για τις πλημμύρες

Διχασμένοι παρουσιάζονται οι πολίτες και στις ερωτήσεις σχετικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Κατά 47.9%, υποστηρίζουν ότι, το φαινόμενο ήταν τόσο μεγάλο που, όποια κυβέρνηση και να ήταν δε θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει.

Κατά 48% σημειώνουν ότι κάποια άλλη κυβέρνηση θα το αντιμετώπιζε αποτελεσματικότερα.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Το 40.3% του πληθυσμού δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο σίγουρα ή μάλλον θετικά, ενώ ένα 42.3% θεωρεί ότι έχει μάλλον ή σίγουρα αρνητικές εντυπώσεις.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ένα 9.7% των ερωτώμενων αξιολογεί ότι, οι συζητήσεις θα καταλήξουν σίγουρα ή μάλλον υπέρ της Ελλάδας, με ένα 24% να απαντά ότι, σίγουρα ή μάλλον ο μεγάλος ευνοημένος θα είναι η Τουρκία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα