ΑΘΗΝΑ
18:43
|
04.05.2024
Η Μόσχα παρενέβη στις σλοβακικές εκλογές με το να μιλήσει για... παρέμβαση των ΗΠΑ στις σλοβακικές εκλογές, υποστηρίζει η Μπρατισλάβα.
Το Smer-SD συγκέντρωσε το 23% των ψήφων στις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Σήμερα Σλοβακία κατηγόρησε τη Μόσχα για παρέμβαση στις βουλευτικές της εκλογές και κάλεσε για εξηγήσεις έναν αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας, σχετικά με μερικά σχόλια του διευθυντή της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) για «παρέμβαση» των ΗΠΑ στη χώρα.

«Θεωρούμε ότι αυτή η σκόπιμα διαδεδομένη παραπληροφόρηση αποτελεί απαράδεκτη παρέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην εκλογική διαδικασία στη Σλοβακική Δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας.

Το Smer-SD με επικεφαλής τον Σλοβάκο πρώην πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο συγκέντρωσε το 23% των ψήφων στις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας την Προοδευτική Σλοβακία που συγκέντρωσε το 18%.

Σε δήλωση που εκδόθηκε πριν από τις εκλογές, ο επικεφαλής των εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν, είχε χαρακτηρίσει την Προοδευτική Σλοβακία «αντιπρόσωπο των ΗΠΑ» και είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε αναβαθμίσει «την ανάμειξή της στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Σλοβακία».

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μπρατισλάβα κάλεσε έναν αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας για εξηγήσεις και κάλεσε τη Μόσχα «να σταματήσει τις δραστηριότητες παραπληροφόρησης που στοχεύουν στη Σλοβακία».

«Το υπουργείο διαμαρτύρεται έντονα για την ψευδή δήλωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη Σλοβακία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της σλοβακικής κυβέρνησης. «Σε αντίθεση με ορισμένους από τους σημερινούς συμμάχους της Σλοβακίας, δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν εμπλεκόμαστε σε αλλαγή καθεστώτος», δήλωσε η ρωσική πρεσβεία στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Την Κυριακή, ο Φίτσο είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογική του νίκη ότι η Σλοβακία έχει «μεγαλύτερα προβλήματα από την Ουκρανία» και ότι το κόμμα του θα συμφωνήσει να στηρίξει το Κίεβο με ανθρωπιστικό τρόπο, αλλά θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

«Οι επιπλέον σκοτωμοί δεν ωφελούν κανέναν», είπε ο πολιτικός, προσθέτοντας ότι υπό το κόμμα του η Σλοβακία θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου το συντομότερο δυνατό.

Η επίδειξη ανεξαρτησίας από τις Βρυξέλλες δεν σημαίνει αυτόματα ότι ένας πολιτικός είναι «φιλορώσος», δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το γεγονός πως το Smer-SD χαρακτηρίστηκε αμέσως ως ομάδα υποστηρικτών της Μόσχας.

«Μια ολόκληρη σειρά πολιτικών στην Ευρώπη αποκαλούνται “φιλορώσοι”», είπε ο Πεσκόφ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία οποιοσδήποτε πολιτικός στην ευρωπαϊκή ήπειρο που τείνει να σκέφτεται την κυριαρχία του έθνους του, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, χαρακτηρίζεται αμέσως “φιλορώσος”», είπε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση « παράλογη».

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα