ΑΘΗΝΑ
19:29
|
03.05.2024
Οι νεκροί φτάνουν τους 13, ενώ η αστυνομία δηλώνει, ότι ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά, αφού υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.
Φωτιά με νεκρούς σε 3 κλαμπ στην Ισπανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φόβους ότι π αριθμός των νεκρών από την φωτιά που έπληξε 3 γειτονικά νυχτερινά κέντρα στην Ισπανία αναμένεται να αυξηθεί εκφράζουν οι αρχές, καθώς οι διασώστες αναζητούν στα συντρίμμια άλλα 5 άτομα που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι μετά την πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων. Την έρευνα δυσχεραίνει η ζέστη, ενώ υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του νυχτερινού κέντρου. Για τον λόγο αυτό η πυροσβεστική έχει ζητήσει από τα μέλη του εγκληματολογικού τμήματος της αστυνομίας να περιμένουν «τουλάχιστον 48 ώρες» προτού εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η πυρκαγιά στη νοτιοανατολική πόλη της Μούρθια ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί της Κυριακής (1/10) στο κλαμπ La Fonda, πριν εξαπλωθεί στα γειτονικά κλαμπ Teatre και Golden, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Μόνο δύο άνθρωποι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», αλλά «είναι πιθανό να βρεθούν άλλα πτώματα», δήλωσε ο Χοσέ Μπαγιέστα, δήμαρχος της πόλης της νοτιοανατολικής Ισπανίας σε νεότερη ενημέρωση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον ίδιο, 5 άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται μέχρι χθες το βράδυ, αλλά από αυτούς οι τρεις εντοπίστηκαν σήμερα σώοι και αβλαβείς.

Ο Ντιέγκο Σεράλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας, είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα σήμερα ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι «πολύ επιφυλακτικές» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «δυστυχώς να βρεθούν και άλλοι νεκροί» στο νυχτερινό κέντρο. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, μόνο οι 3 από τους 13 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής χάρη στα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Για την ταυτοποίηση των υπόλοιπων θα χρειαστεί «μια πιο περίπλοκη διαδικασία» με τη διενέργεια τεστ DNA, διευκρίνισε.

Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που αγνοούνται ποικίλλουν. Η τοπική εφημερίδα La Verdad de Murcia επικαλέστηκε τον δήμαρχο της πόλης, Μπαλέστα, ο οποίος δήλωσε ότι 18 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάποιους από αυτούς που έχουν ήδη βρεθεί. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ταυτοποίηση των υπόλοιπων πτωμάτων θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες, καθώς τα δείγματα DNA θα έπρεπε να σταλούν στη Μαδρίτη για επεξεργασία. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Θα πεθάνουμε, μαμά, σ’ αγαπώ»

Μεταξύ των αγνοουμένων ήταν ένα ζευγάρι, ο Χόρχε και η Ρόζα Μπαγιότα, που είχαν ταξιδέψει στη Μούρθια από την κοντινή πόλη Καραβάκα με δύο φίλους, ανέφερε η El Mundo. Το ζευγάρι είχε 3 παιδιά. Μια φίλη που τους είχε συνοδεύσει στο κλαμπ εκείνο το βράδυ έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στη μητέρα της κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, λέγοντας: «Σ’ αγαπώ μαμά. Θα πεθάνουμε, μαμά σε αγαπώ». Στο βάθος ακούγονταν άνθρωποι να φωνάζουν για να ανάψουν τα φώτα.

Δεν ήταν σαφές αν η 28χρονη γυναίκα ήταν μεταξύ των νεκρών, αλλά ο πατέρας της, που αναγνωρίστηκε μόνο στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ως Χάιρο, δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει τίποτα περαιτέρω από αυτήν. Ο Μπαλέστα δήλωσε, ότι οι δομικές ζημιές στα κτίρια είχαν καταστήσει πολύ δύσκολη την πρόσβαση.

«Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθούμε να ανασύρουμε τις σορούς, να ασφαλίσουμε την περιοχή, να φροντίσουμε τις οικογένειες, να τις ταυτοποιήσουμε, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο», δήλωσε ο Μπαλέστα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι 4 άτομα, 2 γυναίκες ηλικίας 22 και 25 ετών και 2 άνδρες ηλικίας 40 ετών, έλαβαν θεραπεία μετά από εισπνοή καπνού.

Από τον πρώτο όροφο του La Fonda ξεκίνησε η φωτιά

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο του νυχτερινού κέντρου, το οποίο έχει ισόγειο και πρώτο όροφο», δήλωσε ο Ντιέγκο Σεράλ, εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας στο Radio Onda Regional de Murcia.

11 από τα 13 πτώματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής βρέθηκαν στον πρώτο όροφο του la Fonda, ενώ δύο βρέθηκαν ανάμεσα στα συντρίμμια στο ισόγειο. Η αστυνομία δήλωσε ότι η θερμοκρασία στο νυχτερινό κέντρο μπορεί να έφθασε μεταξύ 1.000 και 1.500 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την La Verdad de Mercia.

Ένας από τους αγνοούμενους είναι ο Έρικ Ερντάντεθ, με καταγωγή από τη Νικαράγουα, ο οποίος γιόρταζε τα 30α γενέθλιά του με φίλους και συγγενείς, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του, Σέρτζιο, και η μητέρα του, Μάρτα, στο La Fonda, ανέφερε η εφημερίδα. Ένας ξάδελφός του, ο Ουότερ, ο οποίος επέζησε αφού εγκατέλειψε την παρέα για να πιει ένα ποτό στον κάτω όροφο, δήλωσε ότι 8 μέλη της παρέας αγνοούνται.

Η πόλη κήρυξε τριήμερο πένθος για τους νεκρούς και οι σημαίες κατεβάστηκαν μεσίστιες έξω από το δημαρχείο της Μούρθια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Ηράκλειο: Προφυλακιστέος ο 51χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά το βαφτιστήρι του

Όχι άλλη τοξικότητα

Τέμπη-«Ένα Χρόνο Μετά»: Το νέο τραγούδι των Κότσιρα και Κόμη Χ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα