ΑΘΗΝΑ
21:14
|
15.05.2024
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μοχάμεντα Μουίζου αναδείχτηκε νικητής των προεδρικών εκλογών, επικρατώντας του νυν προέδρου Ιμπραχίμ Σόλι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μοχάμεντα Μουίζου αναδείχτηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις Μαλδίβες, επικρατώντας του νυν προέδρου Ιμπραχίμ Σόλι, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το νησιωτικό κράτος που βρίσκεται βρίσκονται σε μια στρατηγικής σημασίας θέση στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, πάνω σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές ανατολής-δύσης, θα απομακρυνθεί από την επιρροή της Ινδίας, προσανατολιζόμενο σε καλύτερες σχέσεις με την Κίνα.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μουίζου, έως σήμερα δήμαρχος του Μαλέ, της πρωτεύουσας της χώρας, έλαβε το 54% των ψήφων, έναντι 46% του αντιπάλου του, με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές να φτάνει στο 85%.

«Συγχαίρω τον Μουίζου για τη νίκη του και ευχαριστώ τον κόσμο για το υποδειγματικό δημοκρατικό του πνεύμα», έγραψε ο Σόλι, στο X (πρώην Twitter), αναγνωρίζοντας την νίκη του αντιπάλου του.

Ο Σόλι, τον οποίο υποστήριξε το Δημοκρατικό Κόμμα των Μαλδίβων (MDP) και ο οποίος υπερασπίστηκε μια πολιτική «Πρώτα η Ινδία» κατά τη διάρκεια της θητείας του, θα παραμείνει πρόεδρος μέχρι την ορκωμοσία του Μουίζου στις 17 Νοεμβρίου.

«Σήμερα ο κόσμος πήρε μια ισχυρή απόφαση να κερδίσει ξανά την ανεξαρτησία των Μαλδίβων», δήλωσε ο 45χρονος νικητής των εκλογών σε δημοσιογράφους. «Όλοι μας, δουλεύοντας μαζί με ενότητα, θα έχουμε επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο συνασπισμός κομμάτων που υποστήριξε τον Μουίζου, γύρω από το Προοδευτικό Κόμμα των Μαλδίβων (PPM), έχει τοποθετηθεί υπέρ της σύναψης δανείων από την Κίνα και της εφαρμογής επενδυτικών σχεδίων του Πεκίνου στις Μαλδίβες, γνωστές για τις παρθένες παραλίες και τα πολυτελή τουριστικά τους θέρετρα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος θεωρείται ευρέως ως συμπαθής προς τα συμφέροντα της Κίνας στη χώρα και λιγότερο ευνοϊκός απέναντι στην Ινδία, τον γιγαντιαίο γείτονα και παραδοσιακό εταίρο των Μαλδίβων.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον Μουίζου, μετά την ανακοίνωση της νίκης του. «Η Ινδία παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της δοκιμασμένης στο χρόνο διμερούς σχέσης Ινδίας-Μαλδίβων και στην ενίσχυση της συνολικής συνεργασίας μας στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού», έγραψε στο X.

Εκλεκτός του πρώην προέδρου Αμπντουλά Γιαμέν, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τους υποστηρικτές του να κάνουν λόγο για πολιτική σκευωρία, ο νέος πρόεδρος ζήτησε τη μετατροπή της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Κατασκευών στην κυβέρνηση του Γιαμέν, ο Μουίζου που είναι πολιτικός μηχανικός με σπουδές στη Βρετανία, επέβλεψε πολλά έργα υποδομής που χρηματοδοτήθηκαν από την Κίνα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας γέφυρας αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέει την πρωτεύουσα με το κύριο αεροδρόμιο του αρχιπελάγους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διαδικτυακή συνάντησή του με αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πέρυσι, είχε δηλώσει πως η επιστροφή του κόμματός του στην εξουσία θα διευρύνει τους «ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών», κάτι που αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα είναι τόσο εύκολο, καθώς η Ινδία εμπλέκεται βαθιά στα οικονομικά, στο εμπόριο και στην ανάπτυξη των υποδομών.

Το Νέο Δελχί έχει ιστορικό εμπλοκών με υποθέσεις στις Μαλδίβες, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτών για να αποτρέψουν μια απόπειρα πραξικοπήματος το 1988. Η επιρροή του υπήρξε περιοδική πηγή δυσαρέσκειας στο έθνος του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Δημοσκόπηση MRB: Μεγαλώνει η ψαλίδα-«Εκτός» δυο κόμματα της Βουλής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα