ΑΘΗΝΑ
14:37
|
03.05.2024
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδριάζει εκτός των συνόρων της Ένωσης.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ χαιρέτισε την διεξαγωγή της συνόδου «εντός των μελλοντικών συνόρων της Ε.Ε.»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Κίεβο συνέρχεται, σήμερα Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., για πρώτη φορά εκτός συνόρων της Ένωσης, σε μια «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σύνοδο, προκειμένου να εκφράσουν «την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή», όπως ανέφερε.

«Συγκαλώ σήμερα τους υπουργούς Εξωτερικών στο Κίεβο, στην πρώτη σύνοδο και των 27 χωρών μελών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο X (πρώην Twitter) o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, χαιρετίζοντας μία «ιστορική σύνοδο» στην Ουκρανία «υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα».

«Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά αυξάνεται, ή τουλάχιστον προς το παρόν, η διάταξη στο τραπέζι δείχνει ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να την αυξάνουμε», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου, χθες Κυριακή, ενόψει της σημερινής συνόδου, σημειώνοντας ότι η στρατιωτική υποστήριξη των Βρυξελλών στην Ουκρανία έφτασε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ συνολικά, η στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική βοήθεια έφθασε τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό είναι «το υψηλότερο στον κόσμο, είμαστε περήφανοι για αυτό και ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι», τόνισε.

Υποδεχόμενος τους ομολόγους του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε από την πλευρά του την διεξαγωγή της συνόδου στο Κίεβο «εντός των μελλοντικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά χαιρέτισε από την πλευρά της μπροστά στους δημοσιογράφους την «εξαιρετικού χαρακτήρα διπλωματική κίνηση». Με την διεξαγωγή της συνόδου αυτής στο Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δείξει την αποφασιστική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, «μέχρις ότου να μπορέσει να επικρατήσει απέναντι στην Μόσχα ανακτώντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα», τόνισε.

Στόχος είναι επίσης να δειχθεί ότι «η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και «να σταλεί επίσης στην Ρωσία το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπολογίζει στην κόπωσή μας. Θα είμαστε εδώ για πολύ καιρό», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε πως το Κίεβο ήταν μια προφανής επιλογή για την πραγματοποίηση της συνάντησης επειδή εκεί «χτυπά δυνατά αυτή τη στιγμή η καρδιά της Ευρώπης».

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινότητά μας της ελευθερίας, που σύντομα θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα μέχρι το Λουγκάνσκ», τόνισε, προσθέτοντας ότι «με κάθε χωριό, με κάθε μέτρο γης  που απελευθερώνει η Ουκρανία, χαράζει επίσης τον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την συνάντηση απουσιάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, ενώ στο Κίεβο βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο X για «ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα