ΑΘΗΝΑ
02:32
|
02.05.2024
Η μελέτη τους έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των υπολειμμάτων νεκρών αστεριών στον Γαλαξία, σχολίασε Κινέζος ειδικός
Το ραδιοτηλεσκόπιο έχει κατασκευαστεί στην κορυφή ενός λόφου της επαρχίας Γκουεϊτζόου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χρησιμοποιώντας το σφαιρικό ραδιοτηλεσκόπιο με διάμετρο πεντακοσίων μέτρων FAST, Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν 76 νέα αχνά και περιστασιακά εκπέμποντα πάλσαρ, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας από τα πιο αχνά πάλσαρ που είναι γνωστά σήμερα.

Αυτά τα πάλσαρ είναι πολύ ιδιαίτερα καθώς εκπέμπουν μόνο περιστασιακά έναν παλμό σε πολλές περιόδους περιστροφής, έτσι ώστε να είναι γνωστά ως περιστρεφόμενες ραδιομεταβατικές πηγές (RRATs), σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics Research.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα πάλσαρ που εκπέμπουν παλμούς συνεχώς, ένα RRAT είναι δύσκολο να εντοπιστεί σε ένα κανονικό καθεστώς αναζήτησης πάλσαρ. Αντίθετα, αναγνωρίζονται παλμό προς παλμό από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που λαμβάνονται από ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο.

Από τότε που ανακαλύφθηκε το πρώτο RRAT το 2006, περισσότερα από 160 RRAT έχουν ανιχνευθεί από ραδιοτηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο. Λεπτομερείς μελέτες μερικών RRAT δείχνουν ότι θα πρέπει να είναι πάλσαρ, αλλά με ειδικές φυσικές ιδιότητες στη μαγνητόσφαιρα, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνολικού αριθμού των πάλσαρ.

Μια ερευνητική ομάδα των Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (NAOC) ανέπτυξε έναν νέο αγωγό αναζήτησης παλμών και έψαξε συστηματικά για μεμονωμένους παλμούς χρησιμοποιώντας δεδομένα του FAST Galactic pulsar Snapshot Survey που καταγράφονται από το 2020.

Σύμφωνα με τον Χαν Τζινλίν, κορυφαίο ερευνητή σε αυτόν τον τομέα στο NAOC, τα 76 RRAT που ανακαλύφθηκαν με τη νέα μέθοδο αντιστοιχούν περίπου στο 12% του συνολικού αριθμού των πάλσαρ που ανακαλύφθηκαν από το FAST, υπονοώντας ότι υπάρχουν περισσότερα τέτοια πάλσαρ που εκπέμπουν περιστασιακά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Για να κατανοήσουν περαιτέρω τις φυσικές ιδιότητες των RRAT, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το FAST για να παρατηρήσουν 59 γνωστά RRAT που ανακαλύφθηκαν από άλλα τηλεσκόπια στον κόσμο. Βρήκαν ότι κανένα από τα RRAT δεν παρουσίαζε τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού RRAT.

«Η μελέτη έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των πυκνών υπολειμμάτων νεκρών αστεριών στον Γαλαξία και των χαρακτηριστικών ακτινοβολίας τους», είπε ο Τζινλίν, προσθέτοντας ότι τα ραδιοτηλεσκόπια υψηλής ευαισθησίας όπως το FAST είναι τα καλύτερα εργαλεία για την εύρεση τέτοιων συναρπαστικών πάλσαρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα