ΑΘΗΝΑ
16:34
|
28.04.2024
Τουλάχιστον 120 δελφίνια του Αμαζονίου, τα περισσότερα από το απειλούμενο είδος «Boto», ένα από τα λίγα που ζουν στο γλυκό νερό, ανασύρθηκαν νεκρά.
Συμπεριλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πτώματα 120 δελφινιών βρέθηκαν να επιπλέουν σε παραπόταμο του Αμαζονίου στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για θανάτους που προκλήθηκαν από την έντονη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την περιοχή.

Το Ινστιτούτο Mamiraua, μια ερευνητική ομάδα του υπουργείου Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βραζιλίας, δήλωσε ότι δύο ακόμη νεκρά δελφίνια εντοπίστηκαν, χθες Δευτέρα, στην περιοχή της λίμνης Τέφε, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού είναι η πιο πιθανή αιτία για τον θάνατο των δελφινιών, καθώς το θερμόμετρο από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεπεράσει τους 39 C στην περιοχή της λίμνης, όπου έχουν εντοπιστεί και χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η ξηρασία και η ζέστη ευθύνονται για την αύξηση της θνησιμότητας των δελφινιών και εργάζονται για να αποκλείσουν άλλες αιτίες, όπως μια πιθανή βακτηριακή λοίμωξη.

Ωστόσο, τουλάχιστον 70 από τα πτώματα εμφανίστηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν η θερμοκρασία του νερού της λίμνης Τέφε έφτασε τους 39 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από 10 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου.

Τα δελφίνια του Αμαζονίου, πολλά με εντυπωσιακό ροζ χρώμα, αποτελούν ένα μοναδικό είδος που απαντάται μόνο στα ποτάμια της Νότιας Αμερικής και είναι ένα από τα λίγα είδη δελφινιών του γλυκού νερού που έχουν απομείνει στον κόσμο, καθώς οι αργοί κύκλοι αναπαραγωγής καθιστούν τους πληθυσμούς τους ιδιαίτερα ευάλωτους σε απειλές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Mamiraua, περίπου το 80% των νεκρών δελφινιών που έχουν εντοπιστεί, είναι ροζ δελφίνια, τα οποία στην Βραζιλία ονομάζονται Boto, και θεωρείται πιθανόν να αντιπροσωπεύουν το 10% του εκτιμώμενου πληθυσμού τους. «Το 10% είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό απώλειας και η πιθανότητα να αυξηθεί θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση του είδους στη λίμνη Τέφε», τονίζουν.

Το Boto και το γκρίζο δελφίνι του ποταμού που ονομάζεται Tucuxi, συμπεριλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα