ΑΘΗΝΑ
15:49
|
28.04.2024
Η κυριαρχία της Google στον τομέα των μηχανών αναζήτησης παγκοσμίως προκαλεί αντιδράσεις στους ανταγωνιστές και το αμερικάνικο κράτος.
Αγριος ο ανταγωνισμός μεταξύ πολυεθνικών τεχνολογίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γεύση από  ένα μικρό μέρος του λυσσαλέου πολέμου που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια μεταξύ μονοπωλίων τεχνολογίας αιχμής πήραν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ που εξετάζει την προσφυγή του αμερικανικού κράτους κατά της Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Εκεί, άκουσαν τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, να κατηγορεί την Google πως έχει καταλάβει το συντριπτικό μέρος της αγοράς των μηχανών αναζήτησης στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα πλέον το ίδιο το Ιντερνετ να έχει μετατραπεί σε «ιστό της Google»!

Καταθέτοντας επί 3,5 ώρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft παραδέχθηκε επίσης πως η μηχανή αναζήτησης Bing της πολυεθνικής που διευθύνει είναι κατώτερη από εκείνη της Google και πως επιχείρησε κάποια στιγμή να σπάσει το μονοπώλιο της τελευταίας επιχειρώντας να συνάψει συμφωνίες με εταιρίες κατασκευής κινητών τηλεφώνων αλλά οι πολυεθνικές Apple και η Samsung είχαν ήδη συμφωνίες με την Google ώστε να την έχουν ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στις συσκευές και τα προγράμματα περιήγησής τους.

Επίσης, αποκάλυψε πως κάποια στιγμή επιχείρησε να δώσει έως και 10 δις. δολάρια το χρόνο στις εταιρίες αυτές ώστε να βάλουν ως μηχανή αναζήτησης το Bing έναντι της Google δίχως επιτυχία.

Εκτίμησε δε πως η Google πλήρωσε φέτος την Apple με 18 έως 19 δισεκατομμύρια δολάρια για να καταστήσει το Google ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στα iPhone και σε άλλα προϊόντα της Apple. Πρόσθεσε έτσι πως οι συμφωνίες του ανταγωνιστή τους στο σύνολό τους αποτελούν έναν «φαύλο κύκλο» για τη Microsoft.

«Ολόκληρη η ιδέα ότι οι χρήστες έχουν επιλογή και πηγαίνουν από τον έναν ιστότοπο στον άλλον… είναι εντελώς ψεύτικη» κατέθεσε ο Ναντέλα, τονίζοντας:

«Οι προεπιλογές είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για την αλλαγή της συμπεριφοράς αναζήτησης».

Γιατί γίνεται η δίκη

Η δίκη που είναι γνωστή ως US v. Google και ξεκίνησε πριν τρεις βδομάδες αφορά τις συμφωνίες που έχει κλείσει η Google με την Apple, τη Samsung και άλλες πολυεθνικές κατασκευής έξυπνων κινητών τηλεφώνων και ειδών τεχνολογίας.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης που κατέθεσε την αγωγή σε βάρος της Google υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες αυτές παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία και βλάπτουν τον «υγιή» ανταγωνισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα