ΑΘΗΝΑ
01:18
|
22.05.2024
Νέος γύρος παζαριών ξεκινά στο κογκρέσο καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Κέβιν Μακάρθι, προέδρου της βουλής.
Το κτίριο του κογκρέσου στην Ουάσιγκτον
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόψε ή ως αύριο, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η τύχη του 58χρονου Ρεπουμπλικάνου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του ο (επίσης Ρεπουμπλικάνος) βουλευτής Ματ Γκέιτς από τη Φλόριντα.

Ο βουλευτής Ματ Γκέιτς

Ο συντηρητικός βουλευτής που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορεί τον Μακάρθι για μυστικές συμφωνίες με τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν σε σχέση με την προώθηση ενός νέου νομοσχεδίου που θα αφορά την ψήφιση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, όταν επιτεύχθηκε το Σάββατο η έγκριση της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού ως τις 17 Νοεμβρίου.

Στην περίπτωση που η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένας πρόεδρος της Βουλής θα καθαιρεθεί από τους βουλευτές.

Ο ίδιος ο Μακάρθι δηλώνει «αισιόδοξος», ποντάροντας όπως είπε στο δίκτυο CNBC «στον εαυτό του».

Ο Κέβιν Μακάρθι

Η διαδικασία έρχεται έπειτα από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οπότε απετράπη την ύστατη στιγμή η δημοσιονομική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους (shutdown) με την έγκριση το Σάββατο από το Κογκρέσο μιας προσωρινής συμφωνίας που θα ισχύει ως τις 17 Νοεμβρίου.

Η συμφωνία φαίνεται να μην άφησε καμία πλευρά ικανοποιημένη με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με την απειλή ενός shutdown, καθώς ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία η έγκριση επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων η συμφωνία προκάλεσε τριγμούς, με τον Γκέιτς και άλλους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους να είναι εξοργισμένοι για τον ελιγμό του Μακάρθι που βασίστηκε στις ψήφους των Δημοκρατικών για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την προσωρινή παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους.

Η πιο δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθεται έντονα στην αποδέσμευση νέων κονδυλίων στην κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτιμώντας ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή (221 έδρες έναντι 212) γεγονός που αναμένεται να φουντώσει νέα σκληρά παζάρια τόσο εντός του κόμματος όσο και των Ρεπουμπλικάνων με τους Δημοκρατικούς μέσα στις επόμενες ώρες.

Για να διατηρήσει τη θέση του, ο Μακάρθι  θα χρειαστεί να στηριχθεί σε ψήφους Δημοκρατικών, αλλά οι τελευταίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς θα ψηφίσουν. Πολλοί από αυτούς λένε ότι θεωρούν τον Μακάρθι αναξιόπιστο επειδή αθέτησε μια συμφωνία που έκανε με τον Μπάιντεν αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες και είναι εξοργισμένοι με την απόφασή του να δώσει το πράσινο φως σε έρευνα για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Αμερικανού προέδρου.

«Με ενδιαφέρει να ακούσω τι έχει να πει κάθε Δημοκρατικός βουλευτής για το θέμα. Και μετά θα καταλήξουμε σε μια συλλογική απόφαση στο τέλος», δήλωσε στο MSNBC ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή Χακίμ Τζέφρις. Ο ίδιος είπε ότι συνομίλησε με τον Μακάρθι χθες το βράδυ, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Διακήρυξη χωρών και εταιριών στη Σεούλ για την ασφάλεια Τεχνητής Νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα