ΑΘΗΝΑ
07:37
|
26.06.2024
Σήμερα Τετάρτη 4/10 θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, σήμερα Τετάρτη 4 Οκτώβρη 2023, στις 12.30 μ.μ. πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους εντείνοντας τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία των εργοταξίων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση του Σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας επισημαίνουν τις κυβερνητικές ευθύνες διεκδικώντας μέτρα για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και να σταματήσει ο μαρασμός του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Όπως τονίζουν:

«Αυτός ο αγώνας και η έκφραση αλληλεγγύης είναι η κινητήρια δύναμη που 4 χρόνια μας έχει κρατήσει μέσα στα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ . Είναι η κινητήρια δύναμη που θα φτάσει τον αγώνα μας στη νίκη. Είναι η κινητήρια δύναμη που δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να μπουν στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα που έχουν ψηφίσει, που θα σταματήσει τον μαρασμό των περιοχών μας, θα επαναφέρει τις ήδη 300 θέσεις εργασίας λιγότερες που μετράμε μέχρι στιγμής, που θα τους υποχρεώσει να μας καταβάλουν τα κλεμμένα, θα επαναφέρει τον πνεύμονα της οικονομίας για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές μας, θα επαναφέρει τα νέα ζευγάρια που απομακρύνθηκαν, θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μας, θα δώσει ξανά ζωή στον τόπο μας».

Την κινητοποίηση στηρίζουν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων.

Οι Ιρλανδοί, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ δεν είναι ανέφελος.

Τις εξελίξεις για το μέλλον μίας βιομηχανίας που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή του σιδηρονικελίου, (που εμπεριέχει το κοβάλτιο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση) αναμένεται να καθορίσει η εκδίκαση της προσφυγής που έχουν καταθέσει οι Ιρλανδοί της Cοmmodity & Mining Ιnsight  Ireland κατά του πλειοδότη που (και σε αυτή την περίπτωση…) είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ–AD Holdings.

Αν δεν υπάρξει αναβολή στις 10 Οκτωβρίου, πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της εταιρείας κατά της απόφασης του Ειδικού Διαχειριστή να αποκλείσει από το διαγωνισμό την CMI.

Εκκρεμεί επίσης  η απόφαση για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβληθεί από την εταιρεία στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Οι Ιρλανδοί συμμετείχαν μόνο στον έναν διαγωνισμό (της ειδικής διαχείρισης) για την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ από τον οποίο κόπηκαν, καθώς η εγγύηση που προσκομίστηκε ήταν θυγατρικής εταιρείας και όχι της ίδιας της CMI.

Η έκβαση της προσφυγής θα κρίνει και την πορεία του διαγωνισμού. Αν η εταιρεία ανατρέψει το αποτέλεσμα και δικαιωθεί, τότε ο διαγωνισμός για την ΛΑΡΚΟ θα κριθεί από την ανταγωνιστική προσφορά που θα δώσει η ιρλανδική εταιρία ανεβάζοντας τον πήχη του τιμήματος που ήταν στα 5 εκατ. ευρώ.

Ας σημειωθεί πως ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως στα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν έως και 2 εκατομμύρια τόνοι νικελίου, που με τις κατάλληλες επενδύσεις θα μπορούσαν να δώσουν και το πολύτιμο υλικό, το κοβάλτιο, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη λεγόμενη «ενεργειακή  μετάβαση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Αυλαία στη δίκη για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ

Φωτιά στην Ύδρα: Στον ανακριτή οι 13 συλληφθέντες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 Περιφέρειες για σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου

Ενάντια στη σύγχυση: Λίγες αυτονόητες σκέψεις μπροστά στο αδιανόητο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα