ΑΘΗΝΑ
05:51
|
07.05.2024
Πρόκειται για σχέση που βασίζεται στην αλληλεγγύη και, αν απαιτηθεί, στην αμοιβαία συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης, είπε ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Άμυνας κατά την καθέλκυση της φρεγάτας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα ναυπηγεία της εταιρείας Ναβάλ, στο Λοριάν την Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η τελετή για την καθέλκυση της ελληνικής φρεγάτας «Κίμων», παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομόλογου του Σεμπαστιάν Λεκορνιού.

Ο Δένδιας, επιθεωρώντας την φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, εξέφρασε «μεγάλη χαρά και τιμή» με αφορμή την εμφάνισή του στο κατάστρωμα της νέας υπερσύχρονης φρεγάτας, που θα πλέει το 2025 θα πλέει στα ελληνικά ύδατα.

«Περνάμε σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα» είπε ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζοντας ότι η φρεγάτα «Κίμων» και οι άλλες δύο φρεγάτες που θα ακολουθήσουν θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέφερε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση, είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο δηλώνοντας στη συνέχεια «ιδιαίτερα συγκινημένος» που έχει την τιμή να είναι ο υπουργός που παραλαμβάνει αυτό το υπερσύγχρονο πλοίο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στην εταιρική σχέση και τους ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Γαλλία, λέγοντας πως πρόκειται για «σχέση που βασίζεται στην αλληλεγγύη και, αν απαιτηθεί, στην αμοιβαία συνδρομή για την αντιμετώπιση κάθε επίθεσης εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου».

«Η απόκτηση αυτής της φρεγάτας αποτελεί πηγή περηφάνιας για τα στελέχη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ανέφερε ο υπουργός ‘Αμυνας τονίζοντας πως ο «Κίμων» συνεχίζει την παράδοση της Ελλάδας, για δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ως ναυτικής δύναμης.

Το πρόγραμμα κατασκευής των φρεγατών αποτελεί παράγοντα συνεργασίας ανάμεσα στην γαλλική και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία είπε επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την κατασκευή των φρεγατών.

Από γαλλικής πλευράς ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία και χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο του Νίκου Δένδια τόσο από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών κατά το παρελθόν όσο και του υπουργού ‘Αμυνας τους τελευταίους μήνες. Ανέφερε πως αν υπάρχει ένας Ευρωπαίος εταίρος της Γαλλίας με κοινές αντιλήψεις σε μια σειρά θεμάτων αυτή είναι η Ελλάδα, τονίζοντας πως αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στην αμυντική συνεργασία.

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνιού δήλωσε ευγνώμων προς την Ελλάδα για την εμπιστοσύνη που δείχνει στη γαλλική τεχνολογία, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι πάντα στη διάθεση της Ελλάδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα