ΑΘΗΝΑ
16:48
|
06.05.2024
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη διεύρυνση της «οικονομικής συνεργασίας» της Αρμενίας με τη Δύση.
Ο Μπεν Κάρντιν, αντικατέστησε τον Μπομπ Μενέντεζ στην προεδρεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να διακόψουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας που παρέχουν στο Αζερμπαϊτζάν μετά την κατάληψη του αρμενικού θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, αντικαταστάτης του Μπομπ Μενέντεζ στην προεδρεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη συντονισμένη κι εκούσια εκστρατεία εθνοκάθαρσης του Αζερμπαϊτζάν, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα τόσο στη στήριξη των Αρμενίων που εκδιώχθηκαν όσο και στο να λογοδοτήσει το Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, σε μια επιχείρηση-αστραπή, οι αζέρικες δυνάμεις κατέλαβαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αποσχισθέντα θύλακα οι κάτοικοι του οποίου ήταν στην πλειονότητά τους Αρμένιοι. Έκτοτε, τουλάχιστον 100.000 από τους 120.000 Αρμένιους κατοίκους της περιοχής έχουν αφήσει τις πόλεις και τα χωριά τους, διαφεύγοντας στην Αρμενία.

Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν μέτρα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η καταδίκη της εμπρηστικής ρητορικής, ώστε να διασφαλίσουν ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει άλλα εδάφη, πρόσθεσε ο Κάρντιν. Για αυτό η Ουάσινγκτον «θα έπρεπε να διακόψει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στο Αζερμπαϊτζάν, μέχρι να σταματήσει αυτή η βάναυση εκστρατεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Θα πρέπει, τέλος, να σταθούμε αλληλέγγυα στους Αρμένιους, ειδικά καθόσον το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία εποφθαλμιούν τον πιθανό διάδρομο του Ζανζεγκούρ. Πρέπει να αυξήσουμε την ανθρωπιστική στήριξη προς τους εθνικά Αρμένιους που άφησαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ» επισημαίνεται.

Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης να συνεχίσουν να στηρίζουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια η ηγεσία της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την προώθηση της διαφάνειας, της καλής διακυβέρνησης και της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη ευρύτερα», καταλήξει η δήλωση του Κάρντιν.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση στην Ράφα: Καταδικάζουν διεθνείς αξιωματούχοι

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα