ΑΘΗΝΑ
10:37
|
03.05.2024
Η συνάντηση αποτελεί ένα σπάνιο σημάδι διπλωματίας μεταξύ Πούτιν και Δύσης σε ένα θέμα ασφάλειας υψηλού επιπέδου, καθώς οι τακτικές σχέσεις έχουν διακοπεί.
Λίγες ημέρες πριν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. συναντήθηκαν με Ρώσους αξιωματούχους στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που προκάλεσε την παράδοση των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τελικά την μαζική προσφυγιά των Αρμενίων, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Η συνάντηση σηματοδοτεί μια σπάνια -αν και τελικά αποτυχημένη- επαφή μεταξύ Μόσχας και Δύσης για μια σημαντική ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, παρότι ο δρόμος της συνήθους διπλωματίας έχει εγκαταλειφθεί μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.

Ανώτερος διπλωμάτης με γνώση των συζητήσεων ανέφερε στο Politico ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να πιεστεί το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει τον εννιάμηνο αποκλεισμό του θύλακα του Αρτσάχ και να επιτρέψει να περάσουν νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αρμενία με καύσιμα και τρόφιμα για τους κατοίκους.

Λούις Μπόνο

Τέτοιες διπλωματικές αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου είναι σπάνιες. Τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στην Ινδία — αλλά η Μόσχα επέμεινε ότι η συνάντηση έγινε «εν κινήσει» και δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση από τον Λουίς Μπόνο, ανώτερο σύμβουλο της Ουάσιγκτον για τις διαπραγματεύσεις για τον Καύκασο, ενώ η Ε.Ε. έστειλε τον Τόιβο Κλάαρ, εκπρόσωπό της για την περιοχή. Η Ρωσία, φέρεται να συμμετείχε με τον Ιγκόρ Χοβάεφ, ο οποίος υπηρετεί ως ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Σε δήλωση του στο Politico, αξιωματούχος της Ε.Ε. εκτίμησε πως είναι σημαντικό «να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις», προσθέτοντας ότι ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την περιοχή του Καυκάσου είχε προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές σε πολλά μέτωπα τα προηγούμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων συνομιλιών και με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλούζιν.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση, λέγοντας μόνο ότι «δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις».

Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα, στον οποίο παραχωρήθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα όπως αναφέρει το Politico, εξήγησε ότι οι συζητήσεις προέκυψαν από την κατανόηση πως το Κρεμλίνο εξακολουθεί να κυριαρχεί στην περιοχή. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με τους Ρώσους γιατί έχουν επιρροή στην περιοχή, ειδικά καθώς βρισκόμαστε σε μια επισφαλή κατάσταση αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα