ΑΘΗΝΑ
22:49
|
02.05.2024
Αν θεσπιστούν οι προτάσεις, τότε εκατομμύρια επιβάτες στην ΕΕ θα μεταφέρουν δωρεάν τη χειραποσκευή χωρίς να ανησυχούν για διαφορετικούς περιορισμούς.
Χειραποσκευή στην καμπίνα αεροσκάφους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα μη δεσμευτικό νομικά ψήφισμα με στόχο την κατάργηση των χρεώσεων που επιβάλλουν ορισμένες αεροπορικές εταιρίες για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα και τους κοινούς κανόνες για τις τυποποιημένες διαστάσεις τους ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Εν ολίγοις, το ψήφισμα ζητά να θεσπιστεί μία ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση με σκοπό οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε. να καταργήσουν τα πρόσθετα τέλη για τους επιβάτες που φέρνουν χειραποσκευές στην καμπίνα, καθώς και τις πρόσθετες και ενίοτε κρυφές χρεώσεις, που δυσχεραίνουν τη σύγκριση των τιμών από τους επιβάτες.

Ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ε.Ε., να υποχρεώσει τις αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και πρότυπα σε όλες τις χώρες-μέλη σχετικά με το μέγεθος των χειραποσκευών.

Ως γνωστόν, το 2014 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι οι χειραποσκευές που φέρει ένας επιβάτης στο εσωτερικό του αεροσκάφους αποτελούν «αναπόσπαστο κομμάτι» των ταξιδιών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μεγέθους και βάρους και, συνεπώς, δεν υπόκεινται σε επιπλέον κόστος.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας σαφή αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να εγγυηθούν ότι οι επιβάτες θα μεταφέρουν τις αποσκευές καμπίνας δωρεάν και παράλληλα να θεσπίσουν κοινά χαρακτηριστικά για τις διαστάσεις μιας χειραποσκευής.

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, εκατομμύρια επιβάτες σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούν να μεταφέρουν δωρεάν τη χειραποσκευή τους στο αεροσκάφος, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για διαφορετικούς περιορισμούς μεγέθους και βάρους από διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες. Κάτι που θα διευκολύνει επιπλέον τους επιβάτες που μετακινούνται με διαφορετικές εταιρείες, μέχρι την άφιξή τους στον προορισμό τους.

Επιπλέον, το ΕΚ στο μη δεσμευτικό, νομικά, ψήφισμά του αναφέρει ότι όταν οι επιβάτες ταξιδεύουν με μικρά κατοικίδια στην καμπίνα, οι επιτρεπόμενες διαστάσεις στους ειδικούς κλωβούς μεταφοράς τους, μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ αεροπορικών εταιρειών, γεγονός που προκαλεί παρόμοια προβλήματα στους επιβάτες.

Πάντως, η ιρλανδική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair ήταν από τις πρώτες που αποδοκίμασε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου υποστηρίζοντας ότι στην ελεύθερη αγορά θα πρέπει κάθε εταιρία να καθορίζει τις τιμές χωρίς περιορισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα