Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέταξε όλους τους μη εξουσιοδοτημένους Αφγανούς που αιτούνται άσυλο – περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα – να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι τον Νοέμβριο.
Η αύξηση των επιθέσεων κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών φέτος έχει κλιμακώσει τις εντάσεις.
Το Πακιστάν κατηγόρησε για τις επιθέσεις στα σύνορα τους επιχειρηματίες που εδρεύουν στο Αφγανιστάν – κατηγορίες που αρνήθηκε το καθεστώς των Ταλιμπάν.
Ωστόσο, η κατάσταση έχει τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο την Τρίτη ανακοίνωσε την καταστολή των «παράνομων» μεταναστών.
Την περασμένη εβδομάδα, μια έκρηξη σε τζαμί στην πόλη Μαστούνγκ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σκότωσε τουλάχιστον 50 ανθρώπους κατά τη διάρκεια θρησκευτικού εορτασμού.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Σαρφράζ Μπούγκτι δεν αναφέρθηκε άμεσα σε αυτήν και σε μια άλλη επίθεση στην επαρχία Μπαλουχιστάν όταν ανακοίνωσε την Τρίτη την εντολή καταστολής των «παράνομων» Αφγανών.
Pakistan orders Afghan asylum seekers out of country by November https://t.co/trvSqS1XoD
— BBC Asia (@BBCNewsAsia) October 4, 2023
Το δικαίωμα αναζήτησης καταφυγίου σε ξένη χώρα κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο. Το Πακιστάν έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες – ιδιαίτερα από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021.
Περίπου 1,3 εκατομμύρια Αφγανοί είναι εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες, ενώ άλλοι 880.000 έχουν λάβει το νομικό καθεστώς παραμονής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Σχεδόν άλλοι 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα «παράτυπα», ισχυρίστηκε ο υπουργός Μπουγκτί την Τρίτη – μια προφανής αναφορά σε όσους δεν έχουν ακόμη αποκτήσει την «ιδιότητα» του πρόσφυγα.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι το τέλος του μήνα – είτε οικειοθελώς είτε μέσω αναγκαστικής απέλασης.
«Εάν δεν φύγουν… τότε όλες οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις επαρχίες θα χρησιμοποιηθούν για την απέλασή τους», είπε σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση.
Ανήγγειλε επίσης μια ειδική ομάδα με στόχο τον εντοπισμό και τη δήμευση ιδιωτικών επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων «παράνομων» Αφγανών στη χώρα.
Pakistan orders Afghan asylum seekers out of country by November#pakistan#Afghanistan pic.twitter.com/KjSldPnowp
— Taqwa Times (@TaqwaTimes1) October 4, 2023
Σε απάντηση, Αφγανοί αξιωματούχοι στο Πακιστάν δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές είχαν ήδη αρχίσει να συλλαμβάνουν Αφγανούς – τόσο εκείνους που έχουν κάρτες διαμονής όσο και εκείνους που δεν έχουν.
Σε μια δήλωση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, η πρεσβεία του Αφγανιστάν ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η επαρχία Μπαλουχιστάν κοντά στα σύνορα του Πακιστάν είναι μια περιοχή που έχει χτυπηθεί συχνά από ένοπλους μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Τεχρίκ-ε Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP) ή των Πακιστανικών Ταλιμπάν, και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τουλάχιστον 11 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένου ενός εξέχοντος μουσουλμάνου ηγέτη – τραυματίστηκαν σε έκρηξη στην ίδια περιοχή.
Το τοπικό κρατικό πρακτορείο APP ανέφερε ότι το Ισλαμαμπάντ κάνει προσπάθειες ώστε να φύγουν όλοι οι Αφγανοί στη χώρα – ακόμη και εκείνοι με νομικό καθεστώς και κάρτες διαμονής στο Πακιστάν. Επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές για την έκθεσή του.
Pakistan has ordered all undocumented immigrants, mainly 1.73 million Afghan nationals, to voluntarily leave the country or face deportation ⤵️ https://t.co/KG3YzS9Ucf
— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 4, 2023
Ο υπουργός Μπούγκτι είπε την Τρίτη ότι υπήρξαν 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν από τον Ιανουάριο – περισσότερες από τις μισές από τις οποίες κατηγόρησε μαχητές που δρούσαν από το Αφγανιστάν.
Ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς για τους Αφγανούς που εισέρχονται στο Πακιστάν από την 1η Νοεμβρίου – λέγοντας ότι θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επισκέπτες με βίζα και διαβατήριο.
Συνηθίζεται οι Αφγανοί που περνούν στο Πακιστάν στα χερσαία σύνορα να χρησιμοποιούν την εθνική τους ταυτότητα ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Υπάρχει μια σημαντική συσσώρευση Αφγανών που αναζητούν έγγραφα για να εισέλθουν στο Πακιστάν – και η απόκτηση βίζας και διαβατηρίων έχει μετατραπεί σε μια πολύμηνη διαδικασία.