ΑΘΗΝΑ
19:11
|
06.05.2024
Η καθέλκυση της φρεγάτας Κίμων δίνει αφορμή στον γαλλικό Τύπου για αναφορές στις στενές ελληνο-γαλλικές σχέσεις στην άμυνα και την παρουσία τους στη Μεσόγειο.
Φρεγάτα Κίμων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δήλωση του Γάλλου υπουργού ‘Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνιού, πως Γαλλία και Ελλάδα μοιράζονται «την ανάλυση των κινδύνων που επιβαρύνουν τη Μεσόγειο, αυτό είναι που έφερε ουσιαστικά κοντά την Αθήνα και το Παρίσι» προβάλλει ιδιαίτερα σήμερα ένα μέρος του γαλλικού Τύπου με αφορμή τη χτεσινή καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» που έχει παραγγείλει η Ελλάδα στο ναυπηγείο της Naval.

Η εφημερίδα Les Echos  για παράδειγμα τονίζει τη σύμβαση που υπεγράφη το Μάρτιο του 2022, μεταξύ της Naval και της Ελλάδας, για τρία πανομοιότυπα πλοία «σε ένα εξαιρετικά γρήγορο χρονοδιάγραμμα», με το πρώτο ( τη φρεγάτα «Kίμων») να παραδίδεται στην Αθήνα το 2025 και εν συνεχεία τα άλλα δύο το 2026, πριν από την παράδοση των άλλων τεσσάρων FDI που έχουν προγραμματιστεί για το Γαλλικό Ναυτικό, μεταξύ 2027 και 2030.

Κάνοντας αναφορά στον εξοπλισμό των φρεγατών, η εφημερίδα σημειώνει, ότι αυτές που προορίζονται για την Ελλάδα θα είναι βαρέως οπλισμένες, καθώς θα έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, ενώ αυτές που σχεδιάζονται για τη Γαλλία θα μπορούν να εκτοξεύσουν 16.

Όπως σημειώνεται, απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά, καθώς πρέπει να εγκατασταθούν 150 τόνοι ιστού για τους αισθητήρες του πλοίου. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία ηλεκτροδότησης και όλες οι εταιρείες ανταγωνίζονται για να έχουν καλούς ηλεκτρολόγους», εκμυστηρεύεται ο Pierre-Eric Pommelet, επικεφαλής του Naval Group.

Με τα επόμενα πολεμικά πλοία «Νέαρχος» και «Φορμίων», οι φρεγάτες αυτές  αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού μαχητικού στόλου, τονίζει η εφημερίδα, ενώ επισημαίνει τη σημαντική ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας – Ελλάδας, με την  πώληση 24 πολεμικών αεροσκαφών Rafale.

Συνεχίζοντας η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Naval έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το ελληνικό ναυπηγείο Σκαραμαγκά προσδοκώντας την υλοποίηση νέων διεθνών παραγγελιών.

Η εφημερίδα Ouest-France αναφερόμενη στην καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» τονίζει ότι πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Άμυνας Γαλλίας και Ελλάδα και επισημαίνει πως απέναντι στην ανησυχία των συνδικάτων του ναυπηγείου ως προς τον προγραμματισμό νέων μονάδων ο πρόεδρος της Naval εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Με αυτή τη φρεγάτα, μπαίνουμε ολοταχώς σε παραγωγή σειρών, τρεις για την Ελλάδα, πέντε για τη Γαλλία. Αυτό αποτελεί ήδη ένα σταθερό βιβλίο παραγγελιών και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι και νέοι πελάτες θα πειστούν από αυτό το νέο πλοίο».

Για το ίδιο θέμα, άρθρο στην εφημερίδα Le Telegramme με τίτλο «Στο Λοριάν, η γαλλο-ελληνική συνεργασία ενισχυμένη γύρω από μια φρεγάτα» σημειώνει πως η κοινή παρουσία των Λεκορνιού και Δένδια ήταν η ευκαιρία για την ενίσχυση  της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα «είναι η πρώτη χώρα που θα εμπιστευθεί το  Patroller» (τακτικό drone) και πως η συνεργασία αυτή είναι σε επίπεδο υλικού και επιχειρήσεων καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται «την ίδια ανάλυση κινδύνων που βαραίνουν ιδιαίτερα την Μεσόγειο».

Τέλος, στην ιστοσελίδα Marine & Oceans αναφέρεται ότι ο Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα στη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας μεταξύ της Ελληνικής και της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα