ΑΘΗΝΑ
13:27
|
03.05.2024
Αύξηση των πόρων κατά 2,5 δισ. ευρώ ζήτησε σήμερα ο Μητσοτάκης στη συνάντηση της Γρανάδας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γρανάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της κλιματικής κρίσης ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους σε κάθε περίπτωση» δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γρανάδα, όπου συναντώνται 50 Ευρωπαίοι ηγέτες για να βελτιώσουν τη συνεργασία τους παρά την όξυνση των εντάσεων και των συγκρούσεων στη «Γηραιά Ήπειρο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το μεταναστευτικό και άλλα κρίσιμα ζητήματα θα συζητηθούν σε σχέση με τη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις «άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Να συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο συμβούλιο για τον κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου. Μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όμως θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ευρωπαϊκής ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχα την ευκαιρία και στην Μάλτα στην σύναξη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου να επαναλάβω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι».

Από τη σύνοδο της Γρανάδας απουσιάζουν οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Τ. Ερντογάν και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, στο φόντο κριτικής που ασκείται για τις συνέπειες της αζέρικης επίθεσης στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε βάρος χιλιάδων Αρμενίων αμάχων.

Με την πολυαναμενόμενη συζήτηση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ να ακυρώνεται, η συνάντηση στη Γρανάδα επικεντρώνεται στη μεταναστευτική κρίση, παρότι την Τετάρτη οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα κείμενο για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει στόχο την οργάνωση της ευρωπαϊκής απάντησης σε περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών σε ένα κράτος μέλος, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2015-16.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Βρετανία: Πρώτη μεγάλη νίκη του Εργατικού Κόμματος έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα