ΑΘΗΝΑ
05:11
|
05.05.2024
Τον Ιανουάριο του 2021, ο Μπάιντεν έλεγε ότι οι Αμερικανοί δε θα πληρώνουν πλέον για την κατασκευή φραχτών στα σύνορα. Αυτό τότε. Τώρα, είναι αλλιώς...
Το τείχος που ξεκίνησε ο Τραμπ θα τελειώσει ο Μπάιντεν...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπροστά στις εντεινόμενες ροές εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής που κατακλύζουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακυρώσει όσα έλεγε το 2020 περί μη επέκτασης του συνοριακού τείχους «επειδή δεν είναι πολιτική λύση» και να βάλει μπροστά το ακριβώς αντίθετο: Την κατά 35 χιλιόμετρα επέκταση του τείχους σε μήκος στα σύνορα με το Μεξικό, συνεχίζοντας εκεί δηλαδή όπου σταμάτησε ο ίδιος τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, όταν ισχυριζόταν πως θα προωθήσει μία μεταναστευτική πολιτική με δήθεν «πιο ανθρώπινο πρόσωπο».

Τελικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης (σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) η ομοσπονδιακή υπηρεσία Τελωνείων και Συνόρων ανακοίνωσε πως θα επεκταθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να γίνει χρήση των κονδυλίων που είχαν εγκριθεί από το 2019.

Μετανάστες από τη Βενεζουέλα προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ

Η είδηση αυτή προκάλεσε, όπως αναμενόταν, ποικίλα σχόλια, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021, ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δε θα πληρώνουν πλέον για την κατασκευή φραχτών στα σύνορα. «Η κατασκευή ενός ογκώδους τείχους στα νότια σύνορα δεν είναι σοβαρή πολιτική λύση», είχε πει τότε. Σήμερα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι οι φράχτες αυτοί λειτουργούν αλλά τα χρήματα για το έργο έχουν διατεθεί (από το 2019) και «πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα πρέπει να ανασταλεί η ισχύς καμιά εικοσαριά ομοσπονδιακών νόμων και κανονισμών, που αφορούν το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του τείχους.

«Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κατασκευάσουμε φυσικά φράγματα και δρόμους κοντά στα σύνορα για να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάνδρο Μαγιόρκας

Το νέο αυτό τμήμα θα κατασκευαστεί στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, σε έναν τομέα όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός νέων αφίξεων μεταναστών από το Μεξικό.

Σε διάστημα δέκα μηνών, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, καταγράφηκαν περίπου 245.000 απόπειρες παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ, υπενθύμισε ο υπουργός, για να εξηγήσει γιατί τους έπιασε ζέση να προχωρήσουν άμεσα σε αυτή τη λύση «ανάγκης» ενώ σε έναν περίπου χρόνο θα διεξαχθούν και οι νέες Προεδρικές εκλογές…

«Το όμορφο τείχος» του Ντόναλντ Τραμπ…

Ο Τραμπ, πάντως, βλέπει τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό σαν «βούτυρο» στο ψωμί του, δηλώνοντας σε ανάρτηση που έβαλε στην πλατφόρμα «Truth Social»:

«Είχα δίκιο όταν κατασκεύασα 900 χιλιόμετρα ενός πανέμορφου, ολοκαίνουριου τείχους… Θα ζητήσει συγγνώμη ο Τζο Μπάιντεν από εμένα και την Αμερική επειδή άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει και επέτρεψε να κατακλυσθεί η χώρα μας από 15 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, προερχόμενους από άγνωστα μέρη;»

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης σχολιάστηκε από πολλούς Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αλλά και από τον πρόεδρο του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος την χαρακτήρισε εύλογα «πισωγύρισμα».

Η οικοδόμηση τείχους «δε λύνει το πρόβλημα, πρέπει να επιτεθούμε στις αιτίες» της παράτυπης μετανάστευσης, είπε ο Μεξικανός πρόεδρος στην πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα