ΑΘΗΝΑ
20:46
|
13.05.2024
Μετά το φιάσκο με τον Γιάροσλαβ Χούνκα, σειρά πήρε ο πρώην Ναζί Πίτερ Σάβαριν που έλαβε το παράσημο του Τάγματος του Καναδά το 1987.
Στρατός των Ναζί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε η τιμή που έγινε από το Καναδικό κοινοβούλιο στον Ουκρανό πρώην στρατιώτη των Ναζί, Γιάροσλαβ Χούνκα. Τώρα οι αξιωματούχοι αναγκάζονται να κάνουν φύλλο και φτερό τα αρχεία για εύρεση και άλλων τέτοιων διακρίσεων σε πρώην Ναζί που μετανάστευσαν στον Καναδά.

Η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά Μαίρη Σάιμον ζήτησε συγγνώμη για την κορυφαία καναδική διάκριση που απονεμήθηκε το 1987 σε έναν πρώην στρατιώτη των Ναζί που μετακόμισε στον Καναδά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έγινε Καγκελάριος του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.

Ο γενικός κυβερνήτης εκείνη την εποχή απένειμε το παράσημο του Καναδά, μια κορυφαία πολιτική διάκριση που αναγνωρίζει εξαιρετικά επιτεύγματα και υπηρεσίες προς το έθνος, στον Πίτερ Σάβαριν, ο οποίος επαίνεσε για την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας στον Καναδά.

Αλλά ο Σάβαριν είχε στο παρελθόν υπηρετήσει σε μια από τις μονάδες Waffen SS του Αδόλφου Χίτλερ.

Με βαθιά λύπη αναγνωρίζουμε ότι ο κ. Πίτερ Σάβαριν διορίστηκε στο Τάγμα του Καναδά το 1987 και εκφράζουμε την ειλικρινή μας συγγνώμη στους Καναδούς για οποιαδήποτε στενοχώρια ή πόνο μπορεί να είχε προκαλέσει ο διορισμός του, ανέφερε μια δήλωση από το γραφείο της Σάιμον .

Η συγγνώμη της Σάιμον αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Τρίτη από την εβραϊκή έκδοση Forward, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για το ιστορικό υπόβαθρο του Σάβαριν μετά το σκάνδαλο με τον Γιάροσλαβ Χούνκα, έναν πρώην στρατιώτη των Ναζί που χειροκροτήθηκε στο κοινοβούλιο του Καναδά. Ο Σάβαριν και ο Χούνκα είχαν πολεμήσει στην ίδια μονάδα Waffen SS.

Αυτό το περιστατικό οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος είπε ότι έκανε λάθος.

Ο διορισμός του Σάβαριν στο Τάγμα τερματίστηκε μετά τον θάνατό του το 2017, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

«Οι ιστορικοί διορισμοί στο Τάγμα του Καναδά αντικατοπτρίζουν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και θα βασίζονταν σε περιορισμένες πηγές πληροφοριών που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή», ανέφερε η δήλωση από το γραφείο της Σάιμον.

Το περιστατικό με τον Χούνκα οδήγησε σε εκκλήσεις προς την Οττάβα να δημοσιοποιήσει την έκθεση της Επιτροπής Deschenes από τη δεκαετία του 1980 που διερεύνησε την εικαζόμενη παρουσία εγκληματιών πολέμου στον Καναδά.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κορυφαίοι δημόσιοι υπάλληλοι εξετάζουν προσεκτικά το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στα αρχεία.

Η Γενική Κυβερνήτης Σάιμον είναι η επίσημη εκπρόσωπος στον Καναδά του αρχηγού του κράτους, Βασιλιά Καρόλου.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κεμπάμπ με φιστίκι, ντολμαδάκια και μπακλαβά σέρβιρε ο Ερντογάν στο Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ για Ερντογάν: Επίδειξη τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στον άβουλο Μητσοτάκη

Προσήλωση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη θετική ατζέντα αλλά και κόντρα για τη Χαμάς (video)

Ξεκινά η δίκη για διαφθορά του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα