Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, παίζουν συνήθως ρόλο πολιτικού βαρόμετρου σε ό,τι αφορά την στάση και την ανταπόκριση των πολιτών στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και στις θέσεις των υποψηφίων σε σειρά σημαντικών τοπικών θεμάτων. Ωστόσο, οι εκλογές αυτής της Κυριακής δύσκολα μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενες.
Οι περιπτώσεις της Ρόδου, του Έβρου και της Θεσσαλίας που κάηκαν ή πνίγηκαν αυτό το καλοκαίρι και φθινόπωρο, αναμένεται να παίξουν ενδεχομένως καταλυτικό ρόλο αυτές τις κάλπες. Εκεί θα φανεί εάν τελικά οι πολίτες θα ψηφίσουν με στενά κομματικά κριτήρια που εφαρμόζουν γενικότερα σε ό,τι αφορά την πολιτική ζωή της Ελλάδας ή θα θέσουν την κομματική ταυτότητα σε δεύτερη μοίρα, ψηφίζοντας με βάση αυτά που όσα έζησαν ή διαπίστωσαν από κοντά, σε σχέση με τις ικανότητες ή τα κενά διαχείρισης της απερχόμενης δημοτικής αρχής σε ζωτικής σημασίας ζητήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, των μέτρων αντιπυρικής ή αντιπλημμυρικής θωράκισης και των υποδομών που πρέπει να υπάρχουν για να περιορίζουν τις δυσμενείς συνέπειες σειράς ζητημάτων στους πολίτες.
Το Κοσμοδρόμιο παρακολουθώντας από την αρχή του καλοκαιριού συστηματικότερα όσα συμβαίνουν στο νησί της Ρόδου αποφάσισε να ζητήσει την άποψη υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε παράταξη ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε θέματα που έκαναν αυτή τη χρονιά αίσθηση στο πανελλήνιο όπως το ζήτημα καταπάτησης των ελεύθερων παραλιών από κακώς εννοούμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, το θέμα του υπερτουρισμού και το ζήτημα των πυρκαγιών που κατέστρεψε φέτος όχι μόνο τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και ένα παρθένο δάσος με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα και πανίδα του νησιού.
Μολονότι το Κοσμοδρόμιο έκανε κρούση για απαντήσεις σε ορισμένες, βασικές ερωτήσεις και στους τέσσερις συνδυασμούς που διεκδικούν την Κυριακή την ψήφο των Ροδιτών, πήρε απάντηση μόνον από τους τρεις αντιπολιτευόμενους.
Η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου (και φαβορί και στις κάλπες της 8ης Οκτώβρη) Αντώνη Καμπουράκη, «Με Δύναμη Για Τη Ρόδο» στην οποία συμμετέχουν 492 υποψήφιοι, δεν ανταποκρίθηκε και ως εκ τούτου δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Αντίθετα, ανταποκρίθηκαν στις ερωτήσεις μας υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Ένα-Μαζί Για Τη Ρόδο» του Αλέξανδρου Κολλιάδη (που κατεβαίνει με 379 υποψηφίους), τον συνδυασμό «Αρχή Οργάνωσης-Για Το Νησί Μας» του Νικολάου Γερονικόλα (κατεβάζει 343 υποψηφίους) και τον συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωση» του Τάκη Πότσου (με 165 υποψηφίους).
Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτές τις εκλογές το ψηφοδέλτιο που θα πάρουν στα χέρια τους οι ψηφοφόροι θα έχει μήκος που θα πλησιάσει το ένα μέτρο παρά δύο πόντους. Οι Ροδίτες ψηφοφόροι μεταξύ των εκατοντάδων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα βρουν και τα ονόματα τριών εκλεκτών υποψηφίων, που μίλησαν στο Κοσμοδρόμιο για ορισμένα κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν αυτή την μάλλον ιδιαίτερη προεκλογική περίοδο:
- Της Νεκταρίας Δασακλή από τον συνδυασμό «Αρχή Οργάνωσης-Για το Νησί Μας» του Νικόλα Γερονικόλα
- Του Βασίλη Βαγιανάκη με τον συνδυασμό «Ένα-Μαζί Για Τη Ρόδο» του Αλέξανδρου Κολλιάδη και
- Του Μπάμπη Ευθυμιάδη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου».
Η σειρά παρουσίασης των υποψηφίων έγινε σύμφωνα με τον χρόνο ανταπόκρισης στο κάλεσμά μας για γνωριμία μαζί τους ενόψει των εκλογών της Κυριακής και όχι με κριτήρια που μπορεί να αφορούν την κατάταξη των συνδυασμών τους στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου.
Νεκταρία Δασακλή με την «Αρχή Οργάνωσης-Για το Νησί μας»
Η Νεκταρία Δασακλή υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αρχή Οργάνωσης-Για το νησί μας» το Νικόλα Γερονικόλα ζει στη Ρόδο εδώ και 25 χρόνια και εργάζεται ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης διαθέτοντας μάστερ στη Μουσειολογία. Είναι επίσης πρόεδρος του συλλόγου διατήρησης της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και ιδρυτικό μέλος του δικτύου ΟΜΠΡΕΛΑ για την προάσπιση του Δημοσίου Χώρου.
Ερωτηθείσα γιατί αποφάσισε να κατέβει για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφια δημοτικός σύμβουλος, απάντησε:
«Με ενδιαφέρει τι γίνεται γύρω μου και θεωρώ ότι σαν πολίτης έχω και εγώ ευθύνη για όλα αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά αυτή την χρονική στιγμή που η Ρόδος έχει φτάσει στο ναδίρ στα θέματα του δημόσιου χώρου με την ακραία καταπάτηση των παραλιών, το έντονο και χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών, τις φωτιές που κατάκαψαν το νησί μας χωρίς καμιά πρόληψη και οργάνωση ως προς την αντιμετώπισή τους. Αυτά είναι τα κύρια ζητήματα που άτομα σαν κι εμένα αποφάσισαν να μη μείνουν άλλο θεατές αλλά να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν την αλλαγή προς το καλύτερο για το νησί μας και τους συμπολίτες μας.
Δε θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θέλουμε ποιότητα ζωής. Προτεραιότητα οφείλει να δοθεί στον μόνιμο κάτοικο, στοχεύοντας να έχουμε πρωτίστως ευτυχισμένους πολίτες. Τα υπόλοιπα ακολουθούν. Η θέση της παράταξής μας είναι υπέρ της ποιότητας και όχι της ποσότητας. Ο υπερτουρισμός είναι ήδη ένα ορατό πρόβλημα με δυσάρεστες επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρόγραμμα και στόχους βιωσιμότητας. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητο ο κόσμος να πάει να ψηφίσει, γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η αποχή. Όλοι έχουμε ευθύνη για τον τόπο που ζούμε, δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε για τα κακώς κείμενα και ταυτόχρονα να απέχουμε από την κάλπη. Την Κυριακή αποφασίζουμε ποιον θέλουμε να έχουμε δήμαρχο. Καλώ τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν με αυτό το κριτήριο, και όχι με το αν φίλοι μας ή συγγενείς μας είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αποφασίζουμε για τη ζωή μας και το μέλλον της Ρόδου. Ο Νίκος Γερονικόλας πιστεύω ακράδαντα ότι διαθέτει την ποιότητα, τη γνώση και τη διάθεση να είναι ο δήμαρχος που θα εξασφαλίσει το καλύτερο μέλλον για τη Ρόδο».
Όταν τη ρωτήσαμε για τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος του συνδυασμού στον οποίο είναι υποψήφια, μας απάντησε πως στην πρώτη γραμμή είναι ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση της λειτουργίας των συνεδριάσεων του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση των φυσικών φαινομένων, η δημιουργία γραφείου πολιτικής προστασίας και εθελοντικών ομάδων Ρόδου, η σύνταξη μνημονίου διαρκούς συνεργασίας με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, με τους εθελοντές και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και η πλήρης κάλυψη των δαπανών ατομικού εξοπλισμού άμεσης επέμβασης σε φυσικές καταστροφές για τις οργανώσεις εθελοντών με ΑΦΜ, νόμιμη έδρα και παρουσία τουλάχιστον δυο ετών στο χώρο.
Η Νεκταρία Δασακλή τοποθετήθηκε και για το ζήτημα του υπερτουρισμού, που έφερε αυτό το καλοκαίρι τη Ρόδο στις πρώτες θέσεις της ειδησεογραφίας πότε με την κινητοποίηση του δικτύου πολιτών ΟΜΠΡΕΛΑ για τη διεκδίκηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου και πότε με τις επιχειρήσεις που καταπατούν τις παραλίες του νησιού και καταπονούν τους υπαλλήλους τους για να ικανοποιήσουν σχεδόν κάθε καπρίτσιο ντόπιου και ξένου επισκέπτη.
Όπως μας είπε, ο τουρισμός στη Ρόδο «βασίζεται στο μοντέλο των μαζικών αφίξεων – διανυκτερεύσεων με προορισμό τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά οι ακτές δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα προς κερδοσκοπία». Προειδοποίησε πως το μοντέλο της ακριβής ξαπλώστρας θα προκαλέσει δυσάρεστες επιπτώσεις στον τουρισμό και την τοπική οικονομία και πως πέρα από την αρνητική επίπτωση στον τουρισμό, το όλο θέμα εξελίσσεται και σε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, καθώς η χρήση των ξαπλωστρών γίνεται εκ των πραγμάτων απαγορευτική για τον πολίτη της Ρόδου. «Κύριο ζητούμενο είναι να επιστρέψει η διαχείριση των παράλιων στους Δήμους, ένα αίτημα με το οποίο έχει αρχίσει να συμπαρατάσσεται και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος» τόνισε η Νεκταρία Δασακλή.
Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα των εκτεταμένων αυθαιρεσιών και της παραβατικότητας στις παραλίες, αντέτεινε τις προτάσεις του συνδυασμού «Αρχή Οργάνωσης-Για το Νησί μας»:
- Εφαρμογή του νόμου σχετικά με την παραχώρηση χρήσης, την προβλεπόμενη κάλυψη περιοχής αιγιαλού και την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα από όλους,
- Συγκρότηση της προβλεπόμενης Ελεγκτικής Επιτροπής για την τήρηση του νόμου, που προβλέπει ποινές μέχρι και άρση της μίσθωσης σε περίπτωση υποτροπής των παραβατών.
- Εξέταση της δυνατότητας τροποποίησης των όρων μίσθωσης με μείωση του ποσοστού κάλυψης από ομπρέλες και ξαπλώστρες της εκμεταλλευομένης παραλίας.
- Δημιουργία μητρώου βαρέων μηχανημάτων και μνημονίου διαρκούς συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες τους, έτσι ώστε όταν ο εισαγγελέας θα μας ζητά συνεργασία να μην ψάχνουμε να βρούμε μηχανήματα και αρμοδιότητες.
Όσον αφορά γενικότερα στον υπερτουρισμό, μας είπε πως ο στόχος του συνδυασμού στον οποίο είναι υποψήφια αφορά την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και όχι την αύξηση των αφίξεων, καθώς το δεύτερο καθόλου δεν εξασφαλίζει το πρώτο.
Βασίλης Βαγιανάκης: «Ενωμένοι Αλλάζουμε – Μαζί για τη Ρόδο»
Ο Βασίλης Βαγιανάκης κατεβαίνει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ενωμένοι Αλλάζουμε-Μαζί για τη Ρόδο» του Αλέξανδρου Κολιάδη. Είναι γέννημα-θρέμμα Ρόδου και προέρχεται από πολύτεκνη εργατική οικογένεια με ρίζες από τη Σάλακο και την Ίστριο.
Εργάζεται, όπως λέει, από πολύ νωρίς και μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στην Αθήνα, ανέπτυξε έντονη δράση και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ρόδου, και σαν ιδρυτικό μέλος του «ΟΦΙ ΙΣΤΡΙΟΥ».
«Η αγάπη μου για το αντικείμενο της δουλειάς μου, αλλά και η πολύωρη καθημερινή μου εργασία με οδήγησαν σε συνεργασίες με ένα πλούσιο πελατολόγιο διαφόρων επιχειρήσεων του νησιού μας, αλλά και μικρών και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που εμπιστεύονται την ποιότητα και τις τιμές των υπηρεσιών μου, εδώ και 30 χρόνια» ανέφερε δίνοντας λίγα στοιχεία ακόμη για τον εαυτό του. Όπως τονίζει, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά «με τον ίδιο ζήλο που εργάζομαι από μικρό παιδί για να πετύχω τους επαγγελματικούς μου στόχους, θέτοντας αντίστοιχους κοινωνικούς στόχους για την ευημερία του τόπου που γεννήθηκα: Τη Ρόδο μας!»
Του ζητήσαμε να μας πει ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Μας απάντησε πως τα προβλήματα είναι πολλά αλλά αφορούν «κυρίως στο φυσικό περιβάλλον». Όπως τόνισε «ένα παρθένο δάσος έχει γίνει στάχτη, με ότι συνεπάγεται αυτό και για το ζωικό κεφάλαιο». Εξέφρασε έντονη ανησυχία για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, προσθέτοντας πως «είναι επιβεβλημένο να γίνουν άμεσα έργα για την προστασία των οικισμών και φυσικά να ληφθούν μέτρα για την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος» και πως «σε αυτά θα εστιάσει η παράταξη» του Αλέξανδρου Κολιάδη.
Δεν μπορέσαμε να μην τον ρωτήσουμε για τα θέματα καταπάτησης αιγιαλού, παραλιών και δημόσιων χώρων από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρόδο. Ο ίδιος μας απάντησε πως η θέση του είναι «ξεκάθαρη» και μπορεί να διατυπωθεί μόλις με μία λέξη: «Νομιμότητα». Εκτίμησε πως οι καταπατήσεις «προέκυψαν από την αδιαφορία(;), την ανοχή(;), τη συγκάλυψη(;) της δημοτικής αρχής του κ. Καμπουράκη» (σ.σ.νυν και υποψήφιου δημάρχου Ρόδου). Τόνισε πως θα πρέπει να τελειώσει «η αναρχία και η ανομία» επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει και αυτό να βαπτίζεται από την παρούσα δημοτική αρχή «επένδυση» και «υγιής επιχειρηματικότητα».
«Οι παραλίες θα δοθούν σ’ αυτούς που ανήκουν: Στους πολίτες. Υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμοστούν. Είτε αρέσει, είτε όχι στους επιχειρηματίες» ανέφερε με έμφαση.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του υπερτουρισμού στη Ρόδο και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών, απάντησε πως ο υπερτουρισμός επηρεάζει με αρνητικό τρόπο όχι μόνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Ρόδου, αλλά και την ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών. Ανέφερε:
«Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ενός τόπου κινδυνεύει (το βλέπουμε με τις παράνομες καταλήψεις παραλιών, αρχαιολογικών και δασικών ζωνών), ενώ το κόστος ζωής και ακίνητης περιουσίας έχει αυξηθεί σημαντικά. Επίσης και ιδιαίτερα σημαντικό, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους που διαθέτει η Ρόδος. Αν θέλουμε να παραμείνουμε ελκυστικός προορισμός θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα για τη σωστή διαχείριση του τουρισμού. Ο υπερτουρισμός είναι μια κοινή ευθύνη. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια ανάπτυξης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα».
Στο τέλος τον ρωτήσαμε ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της Κυριακής και με ποιο κριτήριο θα τους παρότρυνε να ψηφίσουν. Μας απάντησε: «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές διαμορφώνονται οι συνθήκες για να στείλει η κοινωνία το δικό της μήνυμα. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να προσωποποιήσει τις ευθύνες για όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες και ολόκληρο το διάστημα πριν απ’ αυτούς, ως προς την ετοιμότητα και προετοιμασία των μηχανισμών της αυτοδιοίκησης. Ζει καθημερινά τα αποτελέσματα της διαχείρισης της δημοτικής αρχής του κ. Καμπουράκη. Καθαριότητα; Ανύπαρκτη. Οδικό δίκτυο; Σε άθλια κατάσταση. Πάρκα; Σε άθλια κατάσταση. Έργα υποδομής; Βαλτώνουν. Είναι στα χέρια του λοιπόν εάν θα επιβραβεύσει ή όχι αυτούς που οικτίρει μπροστά στο καμένο σπίτι του, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, τα παραμελημένα πάρκα, τις ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, τις κατειλημμένες από αυθαίρετα παραλίες. Eίναι δική του η ευθύνη!»
Μπάμπης Ευθυμιάδης με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Τάκη Πότσου
Ο Μπάμπης Ευθυμιάδης γεννήθηκε στην Ακρολίμνη Πέλλας, σπούδασε Φαρμακευτική στην Ιταλία αλλά η προσωπική, συνειδητή του επιλογή ήταν να ζήσει και να δημιουργήσει οικογένεια και φίλους στη Ρόδο. Διετέλεσε για 20 χρόνια Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής», εκλέχθηκε στη Δημοτική Κοινότητα Ρόδου το 2010 και διετέλεσε πρόεδρός της για μια τετραετία. Όπως λέει, το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο νησί εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών προκαλεί «μόνο λύπη για την κατάπτωση των πολιτικών ηθών και τον εκμαυλισμό των συνειδήσεων».
Εκτιμά πως είναι ολοφάνερη η παντελής έλλειψη πολιτικών αρχών και στόχων, αφού εκτός από γενικόλογες αναφορές και εξαγγελίες, καμία συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει διατυπωθεί για τα κυρίαρχα προβλήματα του νησιού και των κατοίκων. Παρατηρεί επίσης πως έμμεσα διακωμωδούνται κινήσεις πολιτών που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες εκεί που οι τοπικές αρχές όχι απλώς απουσιάζουν, αλλά με την ανοχή τους περιθάλπουν τις εξόφθαλμες παρανομίες (βλ. π.χ. παράνομες καταλήψεις κοινόχρηστων παραλιών και παράνομα μπιτσόμπαρα) σε βάρος όχι μόνο του κοινωνικού συνόλου, αλλά και των υγιών επαγγελματιών.
Τον ρωτήσαμε να μας πει ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρόδος ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Μας απάντησε:
«Το βασικότερο ζητούμενο είναι αφενός η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και αφετέρου η θωράκιση απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα των περιοχών που επλήγησαν τις φωτιές. Το μόνο που έχουμε ακούσει από τις άλλες παρατάξεις όσο και από τη σημερινή δημοτική αρχή είναι εν ολίγοις ότι όλα αυτά κοστίζουν! Εμείς λέμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η κυβέρνηση να στελεχώσουν άμεσα την δασική υπηρεσία με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να χρηματοδοτήσουν όλα τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά σχέδια δράσης στο νησί, όχι σήμερα ΧΘΕΣ. Ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς μεσολαβητές».
Σε σχέση με τα θέματα καταπάτησης αιγιαλού, παραλιών και δημόσιων χώρων από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, μας εξήγησε πώς τα αντιμετωπίζει ως υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
«Γίναμε όλοι μάρτυρες των εξοργιστικών περιπτώσεων με τις αυθαιρεσίες σε παραλίες της πόλης της Ρόδου, στη Γλύστρα, στην Αγάθη και τον Άγιο Παύλο με την ανοχή των τοπικών αρχών και των κρατικών υπηρεσιών» μας είπε, προσθέτοντας με έμφαση:
«Η παραχώρηση των παραλιών στους Δήμους γίνεται με απαράβατο όρο αυτόν της εμπορικής εκμετάλλευσης! Το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης των παραλιών του νησιού δεν θα σταματήσει εάν δεν πάψουν να είναι εμπορευματοποιημένες οι παραλίες. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ως πάγια θέση ότι όχι μόνον πρέπει άμεσα να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται για κάθε λογής αυθαιρεσίες και παρανομίες αλλά αποτελεί είναι δέσμευση ο αγώνας για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες. Με τη στήριξη του Ροδιακού λαού και με τους αγώνες του, αυτό που σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο γιατί έχουν την εξουσία και τον πρώτο λόγο τα επιχειρηματικά συμφέροντα στηριζόμενα σε κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση, μπορεί να ανατραπεί έχοντας στο πλάι τις διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες που αγωνίζονται για τιςανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων».
Όσο για το τέρας του υπερτουρισμού που αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στη Ρόδο μας είπε πως «η καταμέτρηση αφίξεων μόνο είναι μεγάλο λάθος διότι υπάρχει τεράστια επιβάρυνση στο νησί, σε υποδομές και φυσικό περιβάλλον». Τόνισε:
«Η φέρουσα ικανότητα του νησιού έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της. Εμείς λέμε, καμία νέα ξενοδοχειακή μονάδα μέχρι να δημιουργηθούν υποδομές ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. Η Ρόδος δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση».
Ζητώντας του να μας πει ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της Κυριακής, απάντησε:
«Να πάνε στην κάλπη και να θυμούνται ότι η ψήφος τους έχει δύναμη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορούμε με τη δική τους στήριξη να κάνουμε την Αλλαγή, να κάνουμε την Ανατροπή.Ο Δήμος είναι για τους πολλούς. Ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς. Ο Δήμος δεν είναι οι ένοικοί του, ο Δήμος είναι οι δημότες του! Τους καλώ να Αντισταθούν, να Αντιδράσουν, να κάνουν την Ανατροπή και να γίνουν μέρος της Αλλαγής! Στις 8 Οκτώβρη να ψηφίσουμε να τους αλλάξουμε όλους! Ψηφίζουμε ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΤΑΚΗ ΠΟΤΣΟ για Δήμαρχο!»