ΑΘΗΝΑ
20:16
|
27.04.2024
Η κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικό F-16 και ο βομβαρδισμός τουρκικής βάσης από Κούρδους ρίχνουν νερό στο μύλο της σύγκρουσης.
Οι σημαίες ΗΠΑ και Τουρκίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Φουντώνουν επικίνδυνα οι συγκρούσεις δύο στενών συμμάχων των ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία: του τουρκικού στρατού που έχει προχωρήσει από το 2016 σε χερσαίες εισβολές με δικαιολογία την «προστασία» των συνόρων του και τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF («Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων») που συνεργάζονται στενά με τον αμερικανικό στρατό κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της αλ Κάιντα.

Οι εξελίξεις του τελευταίου 48ώρου είναι αν μη τι άλλο καταιγιστικές, με κορυφαία την κατάρριψη τουρκικού drone την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, από αμερικανικό μαχητικό F-16 επειδή το πρώτο βομβάρδιζε σε απόσταση ενός και μισού χιλιομέτρου από τη θέση αμερικανικών στρατευμάτων σε περιοχή της Βόρειας Συρίας.

Το γεγονός της κατάρριψης, που έγινε γνωστό άμεσα χτες, επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου και αποσιωπήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε μία προφανή προσπάθεια της Άγκυρας να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με το Πεντάγωνο και να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις από την όξυνση των τριβών ΗΠΑ-Τουρκίας και σε αυτό το ζήτημα.

Όμως χτες δεν είχαμε μόνον την κατάρριψη τουρκικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ΗΠΑ αλλά και την φονική εκτόξευση ρουκέτας από Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας σε τουρκικό στρατόπεδο στην περιοχή Νταμπίκ με αποτέλεσμα έναν νεκρό Τούρκο στρατιωτικό και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων επτά.

Η φονική αυτή επίθεση λειτούργησε ως επιπλέον δικαιολογία για την κλιμάκωση των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στη Βόρεια Συρία που κατά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αυτές ανήλθαν σήμερα σε τουλάχιστον «30».

Σήμερα, τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, πηγές στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν πως τουρκικά αεροσκάφη κλιμάκωσαν τις αεροπορικές επιδρομές στη Βόρεια Συρία σκοτώνοντας 26 Κούρδους μαχητές.

Τι απαντούν οι Κούρδοι μαχητές

Σήμερα, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων YPG (τις οποίες η Τουρκία αντιμετωπίζει σαν «παρακλάδι» της «τρομοκρατικής» οργάνωσης ΡΚΚ) διέψευσε ότι σκοτώθηκαν 26 μαχητές τονίζοντας αντ’ αυτού πως οι ρουκέτες που έπεσαν και στο τουρκικό στρατόπεδο στο Νταμπίκ ήταν κινήσεις αυτοάμυνας απέναντι σε προηγούμενες τουρκικές επιδρομές.

Μάλιστα λίγο μετά τις 6.00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) το κουρδικό Κέντρο Ενημέρωσης «Γυναικείων Μονάδων Άμυνας» YPJ μετέδωσε πως σήμερα το πρωί τουρκικό αεροσκάφος βομβάρδισε και κατέστρεψε νοσοκομείο που είχε στηθεί στην περιοχή Ντερίκ για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Καμισλί, βενζινάδικο στο χωριο΄αλ Σουαιντίγια, πετρελαιοπηγές και πως σε αντίποινα οι κουρδικές δυνάμεις έριξαν ρουκέτες στο τουρκικό στρατόπεδο Μπαμπ αλ Φάρτζ και Αμπντούλ Χάι προκαλώντας το θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτικών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 άλλων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παραπάνω κουρδικό Κέντρο Ενημέρωσης, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές επιδιώκοντας τον ξεριζωμό και άλλων Κούρδων αμάχων από τη Βόρεια Συρία ώστε να επεκτείνουν την κατοχή της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα