ΑΘΗΝΑ
18:44
|
02.03.2024
Οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση.
Από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακούφιση προκαλούν τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο των πλημμυρισμένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Θεσσαλίας και του Παγασητικού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως τα «πρώτα επιστημονικά ευρήματα από τον έλεγχο των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, διαψεύδουν τις κινδυνολογικές θεωρίες ότι έχει επηρεασθεί η γονιμότητα των καλλιεργούμενων αγρών και για την ανάγκη να παρέλθει πενταετία για να κριθούν κατάλληλα προς καλλιέργεια τα εδάφη της περιοχής».  Ανάλογα «καταπίπτουν εικοτολογίες για τον Παγασητικό, καθώς πιθανή άνθιση του φυτοπλαγκτού έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, ωστόσο αναμένεται η ολοκλήρωση των ερευνών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».

Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν έπειτα από την ανάλυση δεδομένων από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας. Αμφότερα δημοσιοποίησαν τα πρώτα (ενθαρρυντικά) συμπεράσματα από τις έρευνές τους στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του ΙΒΚΦ από τις μετρήσεις που έκανε σε 281 σημεία (σε σύνολο 350 προγραμματισμένων) καταδεικνύουν πως οι «οι περισσότεροι αγροί έχουν δεχτεί φορτίο ιζημάτων το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την καλλιέργεια του εδάφους  (καλλιεργητή ή βαθιά άροση ανάλογα του ύψους του ιζήματος). Φαίνεται δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις ότι τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση. Στις λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση τους στο έδαφος με τη βαθιά άροση, θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση».

Όπως διευκρινίζει το ΙΒΚΤ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την ενσωμάτωση μεγαλύτερου αριθμού αποτελεσμάτων, αλλά και των αποτελεσμάτων των βαρέων μετάλλων θα εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τη βέλτιστη διαχείριση των εδαφών που έχουν επηρεαστεί από τα ιζήματα.

Τα εδάφη που παραμένουν κατακλυσμένα θεωρείται βέβαιο ότι έχει επηρεασθεί η γονιμότητά τους και εκτιμάται ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η παραδοσιακή τακτική λίπανσής τους.

Σε ό, τι αφορά στις έρευνες του ΙΝΑΛΕ οι οποίες συνεχίζονται, μέχρι στιγμής προβληματισμό στους επιστήμονες προκάλεσε το γεγονός της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χερσαίων ιζημάτων στη στήλη του νερού και στο βυθό, τα οποία περιέχουν θρεπτικά άλατα του αζώτου και του φωσφόρου, τα οποία, όπως εκτιμούν,  μπορούν να διαταράξουν την αναλογία των δύο στοιχείων προς όφελος του φωσφόρου, ο οποίος και αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα.

Συνεπώς, ανάλογα με τις ισχύουσες μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες μπορεί να προκληθεί άνθιση φυτοπλαγκτού, γεγονός που έχει αναφερθεί στον κόλπο και κατά το παρελθόν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, παραλαμβάνοντας τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών, ευχαρίστησε τη διοίκηση του ΕΛΓΟ και τους επιστήμονες των δύο Ινστιτούτων που εργάζονται στο πεδίο. Σημείωσε ότι οι έρευνες εξελίσσονται με γρήγορο ρυθμό και πλήρη διαφάνεια, ώστε από τα τελικά συμπεράσματα να προγραμματισθούν και οι επόμενες κινήσεις για την αποκατάσταση των εδαφών και του Παγασητικού, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι τα πρώτα στοιχεία διαψεύδουν τους κινδυνολόγους.

Τόνισε, επίσης,  ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Διαβεβαίωσε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η εντολή για τη στήριξη των περίπου 461 παράκτιων– κατά βάση- ψαράδων της Μαγνησίας, των Σποράδων και της Λάρισας, με στόχο την κάλυψη μέρους του εισοδήματος που απώλεσαν.

Την επόμενη βδομάδα ο Αυγενάκης και η ηγεσία του υπουργείου έχουν προγραμματίσει τομεακές συσκέψεις ανά προϊόν στη Λάρισα, προκειμένου να προγραμματισθούν τα επόμενα βήματα ανά προϊόν. Επίσης θα γίνουν συζητήσεις για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με τους κτηνοτρόφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο Rubymar που είχε χτυπηθεί από αντάρτες Χούθι

Ε.Ε.: Από Ιούνιο πιθανότατα η μείωση των επιτοκίων

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Δομοκό

Αυτό το χώμα το θέλουν όλο δικό τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα