ΑΘΗΝΑ
07:07
|
18.05.2024
Το νησάκι Ελ Ιέρρο είναι το μικρότερο από τα Κανάρια Νησιά και δέχεται καθημερινά πολλές εκατοντάδες μετανάστες.
Αφρικανοί μετανάστες φθάνουν στα Κανάρια Νησιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις μεταναστευτικές ροές εκατοντάδων απελπισμένων Αφρικανών μεταναστών δέχονται τα τελευταία 24ωρα τα Κανάρια Νησιά με τον μικρότερο εξ αυτών, το νησάκι «Ελ Ιέρρο» στον Ατλαντικό Ωκεανό να δέχεται από την αρχή της βδομάδας πάνω από 1.200 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμη και σε βασικά πράγματα.

Η κατάσταση δε θυμίζει ακόμη το αδιαχώρητο που επικρατεί στο νησάκι Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, αλλά είναι σίγουρο πως το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης απελπισμένων ανθρώπων από την υποσαχάρεια Αφρική, δε θα αργήσει να φουντώσει και εκεί, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης της Ισπανικής Ακτοφυλακής, πάνω από τους μισούς που έφθασαν στο νησάκι Ελ Ιέρρο (με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 11.000) κατάφεραν να το προσεγγίσουν σήμερα.

Τα Κανάρια Νησιά στόχος μετανάστευσης από τη Δυτική Αφρική

Άλλες δύο βάρκες με εκατοντάδες άτομα έφθασαν σήμερα στην Τενερίφη και άλλη μία βάρκα με 243 Αφρικανούς έφθασαν στο τρίτο μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος, Γκραν Κανάρια.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού στο νησάκι Ελ Ιέρρο, Ινίγο Βίλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που δέχεται το νησί εδώ και μέρες. «Πρέπει να ενισχύσουμε το προσωπικό μας και τον εξοπλισμό μας και να παράσχουμε όσο πιο πολύ κάλυψη σε βασικές υπηρεσίες γίνεται»  πρόσθεσε ο Ι. Βίλα.

Τα Κανάρια Νησιά απέχουν περίπου 100 χλμ από τη βορειότερη άκρη της Αφρικής και έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μία από τις «βασικές οδούς μετανάστευσης», με χιλιάδες Αφρικανούς να προσπαθούν να πλησιάσουν την Ισπανία διά θαλάσσης.

Το 2022, υπολογίζεται πως πάνω από τους μισούς παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στην Ισπανία έφθασαν εκεί μέσω των Κανάριων Νησιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα