ΑΘΗΝΑ
17:55
|
11.05.2024
Ένα καυστικό σκίτσο από τον Ολλανδό Tjeerd Royaards για τη Σύνοδο των Επισκόπων και τα ανοίγματα του Πάπα.
Του Tjeerd Royaards, Ολλανδία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται από τις 4 Οκτωβρίου η Σύνοδος Επισκόπων στο Βατικανό, η οποία χαρακτηρίζεται ως «ιστορική» καθώς για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε γυναίκες. Η Σύνοδος των Επισκόπων ή όπως λέγεται η Διαβουλευτική Συνέλευση της Καθολικής Εκκλησίας, λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στόχος της φετινής Συνόδου είναι να τεθούν επί τάπητος ορισμένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας παρά τις εντάσεις και τη δυσαρέσκεια των αρκετών συντηρητικών καρδιναλίων και μελών της.  

Οι αλλαγές στο καταστατικό της Συνόδου των Επισκόπων με εισήγηση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ προτάθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και δίνουν το δικαίωμα 54 ψήφων σε γυναίκες επί συνόλου 365. «Για τις γυναίκες είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press η επικεφαλής του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Γυναικών, Μαρία Λία Ζερβίνο.

Ωστόσο, ο Ολλανδός σκιτσογράφος Tjeerd Royaards θυμίζει στο κονκλάβιο ότι κανείς δεν προχωρά ειλικρινά μπροστά εάν δεν έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του. Και η μαύρη λίστα των αδικημάτων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι μεγάλη: κακοποιήσεις παιδιών, καταπίεση γυναικών, καταπίεση ομόφυλων, βασανιστήρια, μισαλλοδοξία και διαφθορά.

Η πιθανότητα ότι αυτή η διαδικασία της Συνόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή σε θέματα που προηγουμένως ήταν ταμπού για την Καθολική Εκκλησία έδωσε ελπίδα σε πολλές γυναίκες και προοδευτικούς Καθολικούς. Έχει όμως πυροδοτήσει συναγερμό στις τάξεις των συντηρητικών που έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχίσμα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εισβολή στη Ράφα

Καλό Πάσχα

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα