ΑΘΗΝΑ
09:06
|
03.05.2024
Για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.
Ναργκίς Μοχαμαντί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη φυλακισμένη Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης «για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής.

Το βραβείο αναγνωρίζει επίσης τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που «έχουν διαδηλώσει ενάντια στις πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν που στοχεύουν τις γυναίκες», ανέφερε η Eπιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Ο γενναίος αγώνας της είχε τεράστιο προσωπικό κόστος. Συνολικά, το καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές και την έχει καταδικάσει πέντε φορές σε συνολική φυλάκιση 31 ετών και 154 μαστιγώσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν στην τελετή ανακοίνωσης.

Σήμερα η Μοχαμαντί εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών και 9 μηνών, στις φυλακές Evin της Τεχεράνης, κατηγορούμενη για ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας και προπαγάνδα κατά του κράτους, ενώ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμούν πως η εντολή σωματικής τιμωρίας δεν έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής.

Η Μοχαμαντί έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, δημοσιεύοντας πολυάριθμες επιστολές που υπογραμμίζουν την κατάσταση και τη βία κατά των κρατουμένων, ειδικά εκείνων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των περσινών πανεθνικών διαδηλώσεων.

Το Βραβείο Ειρήνης είναι το μόνο από τα βραβεία Νόμπελ που απονέμεται στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας το Όσλο και όχι στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα βραβεία Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Λογοτεχνίας. Το τελικό βραβείο, το Νόμπελ Οικονομίας θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα (9/10)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα