ΑΘΗΝΑ
11:19
|
02.05.2024
Έξι άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο σκοτώθηκαν στη φυλακή.
Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού Fernando Villavicencio μιλάει κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Κίτο του Ισημερινού στις 9 Αυγούστου 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του υποψηφίου για την προεδρία του Ισημερινού κατά της διαφθοράς Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη φυλακή, ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών, μόλις μια εβδομάδα πριν από τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των εκλογών, μεταδίδει το Reuters.

Οι δολοφονίες έγιναν σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Γκουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοαμερικανικής χώρας, ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού καταδίκασε αμέσως τις δολοφονίες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο δεσμεύτηκε «ούτε συνενοχή ούτε συγκάλυψη» για να φτάσει στο βάθος των δολοφονιών, σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

«Εδώ θα γίνει γνωστή η αλήθεια», είπε.

Η υπηρεσία φυλακών SNAI ανέφερε σε δήλωση ότι οι έξι άνδρες ήταν όλοι Κολομβιανοί υπήκοοι. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις δολοφονίες.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι αρχές είναι αποφασισμένες να εντοπίσουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Βιγιαβιτσένσιο.

Ο Βιγιαβιτσένσιο, ένας εξέχων δημοσιογράφος, δολοφονήθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών, καθώς έφευγε από μια προεκλογική εκδήλωση στην πρωτεύουσα, Κίτο.

Η αστυνομία συνέλαβε τους έξι Κολομβιανούς την ημέρα της δολοφονίας του Βιγιαβιτσένσιο. Ένας έβδομος ύποπτος, επίσης Κολομβιανός, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, ενώ άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν αργότερα.

Ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου, το αποκορύφωμα ενός εκλογικού κύκλου που αμαυρώθηκε από πολυάριθμα περιστατικά βίας.

Ο Ντάνιελ Νομπόα, κληρονόμος επιχείρησης, ο οποίος κατέχει οριακό προβάδισμα σε ορισμένες δημοσκοπήσεις πριν από τον δεύτερο γύρο, δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει λεπτομέρειες για το τι συνέβη στη φυλακή και ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα.

Ο κύριος αντίπαλος του για την προεδρία είναι η Λουίζα Γκονζάλες, προστατευόμενη του αριστερού πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα. Έχει πει ότι η έξαρση της εγκληματικότητας είναι άνευ προηγουμένου και ότι οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να επιτρέψουν στον «τρόμο» να τους εμποδίσει να ψηφίσουν για αλλαγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα