ΑΘΗΝΑ
17:16
|
07.05.2024
Ένας πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να παράσχει απόρρητες πληροφορίες στην υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας.
Φωτογραφία Αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού που φέρεται να έψαξε στο Διαδίκτυο «τι είναι η υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας» συνελήφθη επειδή προσπάθησε να παράσχει απόρρητες πληροφορίες στην υπηρεσία κατασκοπείας της Κίνας, αναφέρει το BBC.

Ο Τζόσεφ Σμιντ, 29 ετών, συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο μετά την άφιξή του από το Χονγκ Κονγκ.

Οι «προσπάθειές του να προδώσει τη χώρα μας», είπε η ομοσπονδιακή εισαγγελέας της πολιτείας της Ουάσιγκτον, Τέσα Γκόρμαν, ήταν «σοκαριστική».

Ο κ. Σμιντ ήταν εν ενεργεία στρατιώτης από το 2015 έως το 2020.

Υπηρέτησε ως επί το πλείστον στην Κοινή Βάση Lewis-McChord στη δυτική Ουάσιγκτον και εργάστηκε κυρίως στις υπηρεσίες πληροφοριών και είχε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα, το υψηλότερο επίπεδο απόρρητων πληροφοριών στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Φέρεται ότι έκανε πολυάριθμα έγγραφα και αναζητήσεις στο Google που περιγράφουν προσπάθειες παροχής μυστικών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην Κίνα, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Οι ερευνητές λένε ότι διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα σχετικά με το πώς να αυτομολήσει στην Κίνα και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως «ανακριτής» στο κινεζικό προξενείο στην Τουρκία και στην υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας.

«Έχω μια τρέχουσα άκρως απόρρητη άδεια και θα ήθελα να μιλήσω με κάποιον από την κυβέρνηση για να μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες μαζί σας εάν είναι δυνατόν», φέρεται να έγραψε σε ένα email στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Κατηγορείται ότι δημιούργησε ένα έγγραφο του Microsoft Word με τίτλο «υψηλού επιπέδου μυστικά».

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο τίτλος του εγγράφου των 23 σελίδων ήταν γραμμένος στα κινέζικα, αλλά «σχεδόν όλος είναι γραμμένος στα αγγλικά».

Ένα άλλο έγγραφο τιτλοφορείται «σημαντικές πληροφορίες για κοινή χρήση με την κινεζική κυβέρνηση».

Οι ερευνητές λένε ότι επισκέφτηκε ιστότοπους που σχετίζονται με θέματα κατασκοπείας και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του «Τι κάνουν οι πραγματικοί κατάσκοποι και πώς στρατολογούνται».

Αφού τελείωσε η στρατιωτική του θητεία, μετακόμισε στην Τουρκία για περίπου ένα μήνα πριν μετακομίσει στην Κίνα. Δεν επέστρεψε στις ΗΠΑ μέχρι που προσγειώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή.

«Μέλη του στρατού μας δίνουν όρκο να υπερασπιστούν τη χώρα μας και το Σύνταγμα», δήλωσε η Τέσα Γκόρμαν, η εν ενεργεία εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Δυτική Περιφέρεια της Ουάσιγκτον.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποτιθέμενες ενέργειες αυτού του πρώην στρατιωτικού είναι συγκλονιστικές – όχι μόνο προσπαθώντας να παράσχει πληροφορίες εθνικής άμυνας, αλλά και πληροφορίες που θα βοηθούσαν έναν ξένο αντίπαλο να αποκτήσει πρόσβαση σε ασφαλή δίκτυα υπολογιστών του Υπουργείου Άμυνας».

Ο κ. Σμιντ κατηγορήθηκε για απόπειρα παροχής πληροφοριών εθνικής άμυνας και διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας. Αντιμετωπίζει δεκαετίες φυλάκιση εάν καταδικαστεί.

Δεν είναι σαφές εάν έχει προσλάβει δικηγόρο που μπορεί να σχολιάσει εκ μέρους του.

Η σύλληψη έρχεται μόλις δύο μήνες μετά τη σύλληψη δύο ενεργών μελών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας στη νότια Καλιφόρνια.

Και οι δύο άνδρες φέρεται να πληρώθηκαν χιλιάδες δολάρια για σχέδια και τεχνικά εγχειρίδια και διαγράμματα πλοίων και συστημάτων ραντάρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα