ΑΘΗΝΑ
10:34
|
18.05.2024
Η Ουάσιγκτον δεν παρείχε επιχειρήματα για την απόφασή της να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον δεν παρείχε επιχειρήματα για την απόφασή της να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που δεν ευνοεί την αμερικανική διπλωματία και είναι στην πραγματικότητα «κοινότοπη εκδίκηση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι, πριν από λίγες ημέρες, οι αμερικανικές αρχές έκαναν ένα ακόμη συγκρουσιακό βήμα για να κηρύξουν δύο διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, DC, personae non gratae», είπε. «Εκπληκτικό εδώ είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν παρέδωσαν το σημείωμα για την απέλαση, μας διαβεβαίωσαν -για κάποιο λόγο- ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να δημοσιοποιήσουν αυτή την ιστορία και να μοιραστούν λεπτομέρειες με τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, «όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, έχουμε και πάλι παραπλανηθεί, αντίθετα με τους βασικούς κανόνες της διπλωματικής επικοινωνίας. Για την κυβέρνηση [Μπάιντεν], είναι σημαντικό να δείξουμε ότι η πρόσφατη απέλαση Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία για ανατροπή δεν έχει μείνει αναπάντητο».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησα από τους συνομιλητές μου να εξηγήσουν για τι ακριβώς κατηγορούνται οι σύντροφοί μας και δεν έλαβα κανένα επιχείρημα», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης. «Εκτός κι αν μετράει ως τέτοιο το σκεπτικό ότι οι αρχές της χώρας υποδοχής δεν είναι υποχρεωμένες να εξηγήσουν τίποτα. Επομένως, πρόκειται στην πραγματικότητα για μια μπανάλ εκδίκηση, η οποία δεν δικαιώνει για την αμερικανική διπλωματία», υπογράμμισε.

Ο Αντόνοφ προειδοποίησε επίσης την αμερικανική πλευρά για κατάλληλη απάντηση σε οποιεσδήποτε απόπειρες υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. «Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι οι υπάλληλοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις ασυμβίβαστες με το διπλωματικό έργο. Οι απελαθέντες Αμερικανοί ουσιαστικά παρενέβαιναν στις εσωτερικές υποθέσεις και προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Οποιεσδήποτε ενέργειες αυτού του είδους θα να κατασταλούν σθεναρά και θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση», προειδοποίησε.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού?

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε σε ανταποκριτή του TASS την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να δώσει εντολή σε δύο Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος ως απάντηση σε μια πρόσφατη παρόμοια κίνηση της Μόσχας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δύο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκαν personae non gratae. Η πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου της παραδόθηκε σημείωμα που εξηγούσε ότι οι ενέργειες του πρώτου και του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας ήταν ασυμβίβαστες με το διπλωματικό τους καθεστώς. Αυτοί οι δύο υπάλληλοι της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Η Τρέισι έλαβε επίσημο σημείωμα σχετικά με τις μη διπλωματικές ενέργειες του Τζέφρι Σίλιν, Πρώτου Γραμματέα της Πρεσβείας, και του Ντέιβιντ Μπέρνσταϊν, Β’ Γραμματέα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, τα άτομα αυτά επιδίδονταν σε παράνομες δραστηριότητες, διατηρώντας επαφή με Ρώσο υπήκοο, τον Ρόμπερτ Σόνοφ, που κατηγορείται για «εμπιστευτική συνεργασία» με ξένο κράτος. Όπως είχαν δηλώσει προηγουμένως οι αρχές, πληρωνόταν για να εκτελεί καθήκοντα που θα έβλαπταν την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κυκλοφόρησε πλάνα από την ανάκριση του Σόνοφ, πρώην υπαλλήλου του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στο Βλαδιβοστόκ, στο οποίο ομολογεί ενοχή για συλλογή δεδομένων σχετικά με την πορεία μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με οδηγίες διπλωμάτες από το πολιτικό τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας — Σίλιν και Μπέρνσταϊν. Ο Σόνοφ κατηγορήθηκε για συνεργασία σε εμπιστευτική βάση με ξένο κράτος (άρθρο 275.1 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα). Η FSB έστειλε κλήσεις στην Πρεσβεία των ΗΠΑ για να ανακρίνουν τους διπλωμάτες που συνεργάζονταν με τον Σόνοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα