ΑΘΗΝΑ
08:52
|
06.05.2024
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν προειδοποίησε ότι η απόφαση της Γαλλίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 14 Μαρτίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επέπληξε την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι η απόφαση της Γαλλίας να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο μετά από μια ελαφριά στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν τον περασμένο μήνα, αναφέρει το Reuters.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ την περασμένη εβδομάδα αποχώρησε από μια συνάντηση με τη μεσολάβηση της Ε.Ε. με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, στην οποία οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι στέκονται στο πλευρό της Αρμενίας.

Ωστόσο, ο Αλίεφ επέκρινε την προσέγγιση της Ε.Ε. – και ιδιαίτερα τη θέση της Γαλλίας – όταν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με δήλωση του Αζερμπαϊτζάν που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.

Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι «λόγω της γνωστής θέσης της Γαλλίας, το Αζερμπαϊτζάν δεν συμμετείχε στη συνάντηση στη Γρανάδα», ανέφερε το προεδρικό γραφείο του Αζερμπαϊτζάν.

«Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι η παροχή όπλων από τη Γαλλία στην Αρμενία ήταν μια προσέγγιση που δεν εξυπηρετούσε την ειρήνη, αλλά μια προσέγγιση που είχε σκοπό να διογκώσει μια νέα σύγκρουση και εάν συμβεί οποιαδήποτε νέα σύγκρουση στην περιοχή, η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της.»

Η Γαλλία συμφώνησε σε μελλοντικές συμβάσεις με την Αρμενία για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού για τη διασφάλιση της άμυνάς της, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά στις 3 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ερεβάν.

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που προβλεπόταν για την Αρμενία στο πλαίσιο μελλοντικών συμβάσεων προμήθειας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέπληξε το Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι το Μπακού φαίνεται να έχει πρόβλημα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Αλίεφ αποκατέστησε τον έλεγχο στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον περασμένο μήνα με μια 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση που προκάλεσε την έξοδο των περισσότερων από 120.000 Αρμένιους της περιοχής στην Αρμενία.

Ο Αλίεφ είπε ότι ενήργησε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι οκτώ χωριά στο Αζερμπαϊτζάν είναι «ακόμα υπό την αρμενική κατοχή και τόνισε τη σημασία της απελευθέρωσης αυτών των χωριών από την κατοχή».

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκε τη Γεωργία την Κυριακή και ευχαρίστησε την Τιφλίδα που προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Ωστόσο, ένας Αρμένιος απεσταλμένος είπε ότι φοβάται ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να εισβάλει εντός εβδομάδων.

«Τώρα βρισκόμαστε υπό άμεσο κίνδυνο εισβολής», δήλωσε στο Brussels Signal ο υποψήφιος πρεσβευτής της Αρμενίας στην ΕΕ, Τιγκράν Μπαλαγιάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα