ΑΘΗΝΑ
18:26
|
08.05.2024
Μεγάλη άνοδος στις τιμές του «μαύρου χρυσού» σημειώθηκε μετά την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Εξόρυξη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη άνοδος στις τιμές του «μαύρου χρυσού» σημειώθηκε μετά την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ένοπλη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αναλυτές φοβούνται ότι εκτός από τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε γεωπολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά και σε οικονομικό επίπεδο με το πρώτο καμπανάκι να χτυπάει με τις τιμές του πετρελαίου.

Οι τιμές ξεκίνησαν με άνοδο κοντά στο 3% και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο έντονης αναταραχής και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζουμε που τελικά θα καταλήξει η όλη κατάσταση.

Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Brent σημειώνει αλματώδη αύξηση (+4,7%), στα 86,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate επίσης (+4,5%), στα 88,39 δολάρια το βαρέλι, λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές εμπορευμάτων.

Το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι παραγωγοί πετρελαίου, αλλά η περιοχή της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς.

Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνολική χωρητικότητα σχεδόν 300.000 βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, η χώρα διαθέτει «σχεδόν καθόλου παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων». Με παρόμοιο τρόπο, τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Ο ενεργειακός αναλυτής Σολ Κάβονιτς είπε στο BBC ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί «λόγω της προοπτικής μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε κοντινές μεγάλες χώρες παραγωγής πετρελαίου όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία».

«Εάν η σύγκρουση τυλίξει το Ιράν, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει τις επιθέσεις της Χαμάς, έως και το 3% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου βρίσκεται σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Και όλα αυτά έρχονται σε μία περίοδο όπου η τιμή του πετρελαίου είχε καταγράψει σημαντική πτώση, που την περασμένη εβδομάδα έφτασε κοντά στο 12%.

Να σημειωθεί πως ήδη οι εξαγωγές πετρελαίου που προέρχονται από το Ιράν έχουν περιοριστεί από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εσόδων προς την Τεχεράνη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άγιοι Ανάργυροι: ΕΔΕ για τη δολοφονία της 28χρονης-Σε ποιους καταλογίζουν ευθύνες

Βρήκαν νέο ομαδικό τάφο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας

Φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για βόμβα στην οδό Βεντήρη στο Χίλτον

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα