ΑΘΗΝΑ
11:56
|
06.05.2024
Προειδοποίησε ότι οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά, ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και παρομοίασε τη Χαμάς με το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάλεσμα στην αντιπολίτευση για συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) απεύθυνε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Χαρακτηρίζοντας την ενότητα «ύψιστο καθήκον», είπε πως «ο λαός είναι ενωμένος και οι ηγέτες πρέπει επίσης να είναι ενωμένοι», προσθέτοντας: «Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ωστόσο, ο ίδιος δεν απάντησε άμεσα στους όρους που έχουν θέσει τα δύο μεγαλύτερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, το Γες Ατίντ του πρώην πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ και η «Εθνική Ενότητα» του πρώην υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντς, μεταξύ των οποίων είναι και η αποπομπή των ακροδεξιών υπουργών Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε στη συνέχεια να θυμίσει στον ισραηλινό λαό τις «θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς» κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ λέγοντας πως θυμίζουν εκείνες του «Ισλαμικού Κράτους». Και συνέχισε:

Είμαστε στην τρίτη μέρα της εκστρατείας. Είμαστε σε έναν πόλεμο για το σπίτι, έναν πόλεμο για τη διασφάλιση της ύπαρξής μας, έναν πόλεμο στον οποίο θα κερδίσουμε. Αυτός ο πόλεμος μας επιβλήθηκε από έναν αποτρόπαιο εχθρό, τα ανθρώπινα θηρία που πανηγυρίζουν τη δολοφονία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Δεν έχουμε δει τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς από τις φρικαλεότητες του ISIS. Εξαναγκαστικά παιδιά που εκτελέστηκαν με τις υπόλοιπες οικογένειές τους. Νέοι και γυναίκες που πυροβολήθηκαν στην πλάτη, εκτελέστηκαν και άλλες φρικαλεότητες που δεν θα περιγράψω εδώ.

Περιγράφοντας  εκτελέσεις γυναικόπαιδων σε καθεστώς αιχμαλωσίας ο Νετανιάχου πρόσθεσε:

«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος! Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει».

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ».

«Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που καταλήγοντας, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Ισραηλινοί πολίτες,

Είμαστε στην τρίτη μέρα της εκστρατείας. Είμαστε σε έναν πόλεμο για το σπίτι, έναν πόλεμο για τη διασφάλιση της ύπαρξής μας, έναν πόλεμο στον οποίο θα κερδίσουμε.

Αυτός ο πόλεμος μας επιβλήθηκε από έναν αποτρόπαιο εχθρό, τα ανθρώπινα θηρία που πανηγυρίζουν τη δολοφονία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Δεν έχουμε δει τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς από τις φρικαλεότητες του ISIS. Εξαναγκαστικά παιδιά που εκτελέστηκαν με τις υπόλοιπες οικογένειές τους. Νέοι και γυναίκες που πυροβολήθηκαν στην πλάτη, εκτελέστηκαν και άλλες φρικαλεότητες που δεν θα περιγράψω εδώ.

Πάντα ξέραμε ποια είναι η Χαμάς, τώρα όλος ο κόσμος ξέρει. Η Χαμάς είναι το ISIS – και θα την νικήσουμε όπως ο φωτισμένος κόσμος νίκησε το ISIS. Αυτός ο εχθρός ήθελε πόλεμο – και εισέπραξε πόλεμο.

Στην αρχή του πολέμου, διέταξα να γίνουν πέντε άμεσα πράγματα:

Πρώτη ενέργεια: Εκκαθάριση των οικισμών και απόκρουση κάθε εισόδου του εχθρού στο έδαφός μας. Αυτές οι μάχες συνεχίζονται ακόμα. Αρκετοί άθλιοι τρομοκράτες είναι ακόμα ανάμεσά μας και οι δυνάμεις μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να τους εξοντώσουν.

Μία δεύτερη ενέργεια που πραγματοποιείται αυτές τις στιγμές: Μία μαζική επίθεση κατά της Χαμάς με πρωτοφανή ένταση.

Τρίτη δράση: Η οχύρωση των άλλων μετώπων – στα βόρεια σύνορα κατά της Χεζμπολάχ, στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και εντός του Κράτους του Ισραήλ. Είμαι στο πλευρό όλων των ανδρών και γυναικών των ενόπλων δυνάμεων και του προσωπικού ασφαλείας και διάσωσης, που ενεργούν με εξαιρετικό θάρρος, ακόμη και σε αυτές τις στιγμές σε όλα αυτά τα μέτωπα, και θυσιάζουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν το κράτος του Ισραήλ.

Τέταρτη δράση: Η συνέχιση της ενίσχυσης της διεθνούς υποστήριξης που άρχισα να κινητοποιώ με το ξέσπασμα της εκστρατείας το Σάββατο, προκειμένου να διατηρήσουμε τον χώρο δράσης μας ενάντια στους εχθρούς μας.

Μια τελική ενέργεια, για μένα, είναι υψίστης σημασίας – η εδραίωση της ενότητας του λαού. Ο διχασμός μέσα μας έχει τελειώσει. Είμαστε όλοι ενωμένοι. Και όταν είμαστε ενωμένοι – κερδίζουμε.

Ο λαός είναι ενωμένος και τώρα η ηγεσία πρέπει να ενωθεί. Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν αμέσως μια εθνική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης χωρίς προϋποθέσεις, όπως ιδρύθηκε με τον Menachem Begin, την παραμονή του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Αγαπητοί πολίτες του Ισραήλ, αρχίσαμε, και τονίζω ότι μόλις ξεκινήσαμε, να χτυπάμε τη Χαμάς. Οι εικόνες της καταστροφής και της καταστροφής από τα οχυρά της Χαμάς στη Γάζα είναι μόνο η αρχή. Έχουμε εξοντώσει πολλές εκατοντάδες τρομοκράτες και δεν θα σταματήσουμε εκεί. Είπα ότι κάθε μέρος στο οποίο δραστηριοποιείται η Χαμάς θα μετατραπεί σε ερείπια. Συμβαίνει ήδη σήμερα, θα συμβεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ νέου, εκ μέρους όλων των πολιτών του Ισραήλ, για τη δέσμευση των ΗΠΑ με λόγια και έργα για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, κατευθύνεται προς την περιοχή μας. Οι κοινοί μας εχθροί στο διάστημα κατανοούν πολύ καλά τη σημασία αυτού του βήματος.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω πολλούς παγκόσμιους ηγέτες για την άνευ προηγουμένου υποστήριξή σας στο Ισραήλ.

Πολίτες του Ισραήλ, πρέπει επίσης να σας πω, υπάρχουν πολλές ψεύτικες ειδήσεις και ψευδείς προπαγάνδα που δημοσιεύονται με σκοπό να μας τρομάξουν και να μας διχάσουν, όπως η δημοσίευση για δεκάδες τούνελ που διεισδύουν στην επικράτειά μας ή η ψευδής δημοσίευση ως αν η αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών έδινε μια έγκαιρη προειδοποίηση στο Ισραήλ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου – κάτι που δεν υπήρχε και δεν δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να πέσετε σε αυτές τις παγίδες της προπαγάνδας και πρέπει επίσης να εξοπλιστείτε με ό,τι χρειάζεται στον πόλεμο με υπομονή και ψυχραιμία.

Ξέρω ότι όλοι θέλουμε αποτελέσματα εδώ και τώρα. Θα πάρει χρόνο. Αλλά σας διαβεβαιώνω αγαπητοί πολίτες, στο τέλος της εκστρατείας όλοι οι εχθροί μας θα ξέρουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούμε στο Ισραήλ. Ό,τι γίνεται στους εχθρούς μας τις επόμενες μέρες θα έχει απήχηση μαζί τους για γενιές.

 Ήδη σήμερα το πεδίο της μάχης είναι κορεσμένο από υπέρτατες πράξεις ηρωισμού από τον λαό μας: στρατιώτες, αστυνομικούς, πολίτες. Είδα το βίντεο του στρατηγού Ζίνι να στέκεται σήμερα με τους στρατιώτες του μετά την εξάλειψη των τρομοκρατών από τις δυνάμεις μας. Αυτό είναι το πνεύμα μας, που εκφράζεται με το να είμαστε σταθεροί και αποφασισμένοι – μαζί.

Είδα επίσης ένα συγκλονιστικό βίντεο του Ντέιβιντ, ενός στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού. Ο Ντέιβιντ ήταν στο χωράφι με τους συναδέλφους του στη μονάδα και παρακολούθησε την τελετή της περιτομής στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και όταν ακούστηκαν τα λόγια: «Στο αίμα της ζωής μου», γέμισαν δάκρυα τα μάτια όλων μας..

Χθες διόρισα τον ταξίαρχο Gal Hirsch ως υπεύθυνου για το ζήτημα των ομήρων και των αγνοουμένων και έχει ήδη ξεκινήσει το έργο του. Θα κάνουμε τα πάντα για αυτούς. Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των απαχθέντων, οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων.

Χάσαμε ολόκληρες οικογένειες, γιους και κόρες, μικρούς και μεγάλους, στρατιώτες και γυναίκες στρατιώτες, αστυνομικούς και προσωπικό ασφαλείας, Εβραίους και μη. Το κοινό πεπρωμένο είναι δικό μας. Αυτό δεν είναι πρόταση. Αυτό είναι πραγματικό πράγμα. Είναι το πιο αληθινό και βαθύτερο πράγμα που μας δένει μεταξύ μας. Μαζί θα νικήσουμε και μαζί θα νικήσουμε – μόνο μαζί.

Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, σας λέω ειλικρινά: Οι δύσκολες μέρες είναι ακόμη μπροστά μας. Λυπούμαστε για τους αδελφούς και τις αδερφές μας των οποίων το αίμα χύθηκε και είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, να φέρουμε ζωή, ευλογία και φως στον λαό και τη χώρα μας.

Η άνοδος του Ισραήλ είναι ένα θαύμα και ένα παράδειγμα πίστης και δράσης. Στο βιβλίο του Σαμουήλ λέγεται: «Η αιωνιότητα του Ισραήλ δεν θα ψεύδεται». Σε όλο το μακρύ ταξίδι του λαού μας, αυτή η υπόσχεση έχει εκπληρωθεί πλήρως. Και αυτή τη φορά θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας – γιατί το έθνος του Ισραήλ ζει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα