ΑΘΗΝΑ
20:55
|
27.04.2024
«Ποτέ μετά από μια αποκλιμάκωση της κατάστασης δεν έγιναν οι απαραίτητες προσπάθειες για την άρση της κύριας αιτίας που υπονομεύει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».
Η Ουάσινγκτον και το Ισραήλ δε δεσμεύονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, κατήγγειλε ο Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα ανησυχεί βαθιά για την έκρηξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού μαχητικού κινήματος Χαμάς, αλλά βρίσκει προβληματική την προσέγγιση των ΗΠΑ στην κρίση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η θέση της Ουάσιγκτον είναι προβληματική, «γιατί λένε: σταματήστε τα όλα αμέσως, το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει, να καταστρέψει τους τρομοκράτες και αυτό είναι όλο», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης τη Δευτέρα.

Υπήρξαν πολλές κλιμακώσεις σε αυτή τη μακροχρόνια σύγκρουση, «και ποτέ μετά από μια αποκλιμάκωση της κατάστασης δεν έγιναν οι απαραίτητες προσπάθειες για την άρση της κύριας αιτίας που υπονομεύει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κράτος.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η λύση δύο κρατών, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τη σταθερότητα, αλλά ούτε το Ισραήλ ούτε η Ουάσιγκτον φαίνονται να δεσμεύονται σε αυτήν, σημείωσε ο Λαβρόφ. Η καταστολή του εξτρεμισμού χωρίς τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να φέρει ειρήνη, είπε.

Αντίθετα, «οι Αμερικανοί προσπαθούν να μονοπωλήσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης» και να εστιάσουν την προσοχή στα προβλήματα ασφάλειας, που είναι υπαρκτά, και στις συζητήσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι καθημερινές συνθήκες για τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη τη βία που στρέφεται κατά αμάχων, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά τη διέπραξε. Καταδίκασε επιπλέον την πρακτική της σύλληψης ομήρων.

Ιδιαίτερη ανησυχία για τη Μόσχα αποτελεί και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι πολίτες που ζουν στο Ισραήλ, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, προσφέροντας βοήθεια σε όσους Ρώσους τυχόν ζητήσουν εκκένωση από το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ρώσος υπουργός έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. Ο Λαβρόφ σχολίασε ότι ο οργανισμός πέτυχε το τελευταίο διάστημα σημαντική πρόοδο στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των διαφόρων παραγόντων στη Μέση Ανατολή και ότι είναι σε θέση να παίξει «καθοριστικό ρόλο στη σύνθετη βελτίωση της περιφερειακής κατάστασης», συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Η Μόσχα θα στηρίξει την προσπάθεια του Αραβικού Συνδέσμου, δεσμεύτηκε ο Λαβρόφ.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει την πλήρη υποστήριξή της στο Ισραήλ στις εχθροπραξίες με τη Χαμάς και προσπάθησε να κάνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσουν την οργάνωση κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης την Κυριακή. Πολλά αραβικά κράτη, ωστόσο, δήλωσαν ότι το Ισραήλ ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνο για τη βία, λόγω της μεταχείρισής του προς τους Παλαιστινίους.

Διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις επεκτείνουν τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα