Στην καθηγήτρια Claudia Goldin του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την προώθηση της κατανόησης της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Οικονομίας.
«Οι έρευνες της Κλόντια Γκόλντιν μας έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.
«Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των χρόνων», σημείωσε ο Ραντ Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.
Η έρευνά της αποκαλύπτει νέα πρότυπα, εντοπίζει τις αιτίες των αλλαγών, αλλά επίσης μιλά για τις κύριες πηγές των σημερινών διαφορών μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς της, που εκτείνεται σε μία περίοδο 200 ετών, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η Claudia Goldin έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανοδική τάση σε μια περίοδο 200 ετών, αλλά αντίθετα σχηματίζει καμπύλη σχήματος U.
Ως νικήτρια του βραβείου, το οποίο φέρει τον επίσημο τίτλο Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, θα λάβει χρηματικό βραβείο 10 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (907.000 δολάρια).
Σε αντίθεση με τα άλλα βραβεία (χημείας, φυσικής, ιατρικής, λογοτεχνίας και ειρήνης) το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών δεν ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. Θεσπίστηκε αυθαίρετα το 1968, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του από την Τράπεζα της Σουηδίας με αφορμή τη συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ίδρυσή της.
Το περσινό βραβείο δόθηκε στους οικονομολόγους Ben Bernanke, Douglas Diamond και Philip Dybvig με έδρα τις ΗΠΑ για την εργασία τους σε θέματα που αφορούν τις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις.