ΑΘΗΝΑ
09:00
|
19.05.2024
Τη θέση του πρωθυπουργού θα αναλάβει μέλος του Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία και, πιθανότατα, ο ίδιος ο νικητής των εκλογών Ρόμπερτ Φίτσο.
Από τα αριστερά: Ο επικεφαλής του Φωνή, Πέτερ Πελεγκρίνι, ο επικεφαλής του Κατεύθυνση, Ρόμπερτ Φίκο και ο επικεφαλής του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος, Αντρέι Ντάνκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες τριών κομμάτων της Σλοβακίας, του Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία (SMER-SD), του Φωνή-Σοσιαλδημοκρατία (HLAS) και του Σλοβακικού Εθνικού Κόμματος – υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα απολαμβάνει την υποστήριξη 79 εκ των 150 μελών του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, ένα μέλος του Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία (SMER-SD), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, θα πάρει την θέση του πρωθυπουργού. Επιπλέον, ένα μέλος του κόμματος Φωνή-Σοσιαλδημοκρατία, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό, τον Πέτερ Πελεγκρίνι, πρόκειται να γίνει πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, η Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία θα λάβει τη θέση του πρωθυπουργού και έξι υπουργικές έδρες, ενώ η Φωνή-Σοσιαλδημοκρατία θα λάβει επτά υπουργικές θέσεις. Το Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας θα λάβει τρεις υπουργικές έδρες.

Ο Φίτσο, μιλώντας σε ενημέρωση τύπου μετά την τελετή υπογραφής της τρικομματικής συμφωνίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σλοβακία θα εκπροσωπηθεί από τον νέο της πρωθυπουργό στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 26-27 Οκτωβρίου. Όπως σημειώνουν τα σλοβακικά ΜΜΕ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ηγηθεί ξανά της κυβέρνησης.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη συμμετοχή της Σλοβακίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Παράλληλα, τόνισαν ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα διαφυλάξει αποφασιστικά τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας τους και στους δύο οργανισμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα