ΑΘΗΝΑ
22:18
|
01.05.2024
Να συνδράμουν περαιτέρω το Κίεβο προέτρεψε ο Γενς Στόλτενμπεργκ τα μέλη της Συμμαχίας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ήδη νέο πακέτο ύψους 200 εκ. δολαρίων.
Κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφτασε σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενώ στο περιθώριό της θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Σε σχόλιά του στον Τύπο φτάνοντας στην συνάντηση, σήμερα το πρωί, τόνισε το κύριο μήνυμά του προς τους υπουργούς Άμυνας των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα είναι οι «προτεραιότητες για την Ουκρανία» και οι ανάγκες που έχει προκειμένου «να επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα».

«Χρειαζόμαστε υποστήριξη. Γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα», είπε ο Ζελένσκι. «Είναι σημαντικό να έχουμε πυραύλους και όπλα μεγάλων αποστάσεων… Το πρόβλημα: Πώς θα τα αποκτήσουμε;», έγινε πιο σαφής, υπονοώντας τις επιφυλάξεις που έχουν μια σειρά χώρες για την παροχή όπλων μεγάλης εμβέλειας στην Ουκρανία, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και να γενικεύσουν τη σύγκρουση.

Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αναμένει νέες ανακοινώσεις σήμερα, σχετικά με τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το Κίεβο.

«Είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία. Και όπως μόλις είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι, υποστήριξη στην αεράμυνα, στο πυροβολικό, υποστήριξη σε πυρομαχικά. Και αναμένω από περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ να κάνουν περαιτέρω ανακοινώσεις σήμερα για μεγαλύτερη υποστήριξη στην Ουκρανία», τόνισε προσθέτοντας ότι έτσι θα στηριχτεί η Ουκρανία προκειμένου «να λειτουργεί ως μια κανονική χώρα».

F-16 στέλνει το Βέλγιο στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρό αργότερα σήμερα, τόνισε πως θα συζητήσει μαζί του για τους τρόπους με τους οποίους τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα διοχετευθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο εκτιμάται πως κατέχει σχεδόν τα δύο τρίτα των παγωμένων ρωσικών κεντρικών τραπεζών αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εντωμεταξύ, η υπουργός Άμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε πως το 2025 αναμένεται να στείλει το Βέλγιο τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ενώ θα συνεχίσει τις προσπάθειες εκπαίδευσης πιλότων και θα προσφερθεί να φροντίσει για τη συντήρηση του στόλου των F-16.

«Στόχος είναι η παροχή συνεχούς βοήθειας στην Ουκρανία» είπε η υπουργός Άμυνας του Βελγίου.

200 εκ. επιπλέον ανακοίνωσε ο Λόιντ Όστιν

Την παροχή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε από την πλευρά του και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές του Πενταγώνου, το νέο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει πυρομαχικά για το σύστημα πυραύλων υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και το σύστημα αεράμυνας Patriot, πυρομαχικά για οβίδες και άρματα μάχης, ρουκέτες Javelin, εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών, 12 εκατομμύρια φυσίγγια φορητών όπλων και πυρομαχικά κατεδάφισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα