ΑΘΗΝΑ
06:08
|
03.05.2024
Ένα χρόνο μετά το σαμποτάζ που κατέστρεψε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μια άλλη ενεργειακή οδός της Βαλτικής φημολογείται πως υπέστη δολιοφθορά.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα χρόνο μετά το σαμποτάζ που κατέστρεψε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μια άλλη ενεργειακή οδός της Βαλτικής φημολογείται πως υπέστη δολιοφθορά.

Πρόκειται για τον Balticconnector, έναν αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, από τον οποίον καταγράφηκε διαρροή την Κυριακή που η φινλανδική κυβέρνηση απέδωσε σε «εξωτερική δραστηριότητα».

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τη ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector και θα λάβει μια «αποφασιστική» απάντηση εάν αποδειχθεί μια εσκεμμένη επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το σημαντικό τώρα είναι να διαπιστωθεί τι συνέβη και πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνάντησης της στρατιωτικής συμμαχίας.

Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα είναι, φυσικά, σοβαρό, αλλά θα αντιμετωπιστεί επίσης από μια ενωμένη και αποφασιστική απάντηση από το ΝΑΤΟ.

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας ανέφερε ότι «εξωτερικά σημάδια» βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας δίπλα στον κατεστραμμένο αγωγό και ότι εξετάζει τις κινήσεις των πλοίων στην περιοχή τη στιγμή της ρήξης.

«Εστιάζουμε τώρα στην τεχνική διερεύνηση του σημείου ζημιάς του αγωγού και εξετάζουμε τον βυθό στο σημείο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο επικεφαλής του γραφείου Ρόμπιν Λάρντο.

Ο Ρίστο Λόχι, ο επικεφαλής ανακριτής του γραφείου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αποκλειστεί η ζημιά στην άγκυρα, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η ζημιά προκλήθηκε από μηχανική δύναμη και όχι από έκρηξη».

Ο αγωγός εκτείνεται μεταξύ Ίνκο στη Φινλανδία και Παλντίσκι στην Εσθονία διασχίζοντας τον Φινλανδικό Κόλπο, μέρος της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα