ΑΘΗΝΑ
19:57
|
04.05.2024
Θα πληρώσει 652,6 εκατομμύρια λίρες για να καλύψει φόρους για 18 φορολογικά έτη, γλυτώνοντας έτσι τις ποινικές διώξεις εναντίον του.
Το πρώην αφεντικό της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πρώην αφεντικό της Formula 1, Μπέρνι Έκλεστοουν, γλύτωσε από άμεση ποινή φυλάκισης την Πέμπτη, αφού ομολόγησε την ενοχή του για παραπλάνηση της φορολογικής αρχής της Βρετανίας σχετικά με περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών (462,91 εκατομμύρια ευρώ).

Ο Έκλεστοουν συμφώνησε επίσης έναν πολιτικό διακανονισμό με την HM Revenue and Customs (HMRC), βάσει του οποίου θα πληρώσει 652,6 εκατομμύρια λίρες (755,5 εκατομμύρια ευρώ) καλύπτοντας φόρους, τόκους και πρόστιμα για 18 φορολογικά έτη μεταξύ 1994 και 2022, δήλωσε ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ράιτ.

Ο Έκλεστοουν θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η δίωξη εναντίον του και θα εξασφαλιστεί η περιουσία του.

Ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος δεν είχε δηλώσει το συγκεκριμένο ποσό στην αγγλική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 και κατά την εμφάνισή του το μεσημέρι της Πέμπτης στο δικαστήριο Southwark Crown παραδέχηκε την ενοχή του στον δικαστή.

«Είμαι ένοχος» είπε χαρακτηριστικά ο Έκλεστοουν που μέχρι πρότινος υποστήριζε πως ήταν αθώος, με τη συγκεκριμένη υπόθεση να αναμένεται να εκδικαστεί μέσα στον Νοέμβριο.

Μιλώντας στο δικαστήριο μετά την παραδοχή της ενοχής του Έκλεστοουν, ο εισαγγελέας Ρίτσαρντ Ράιτ δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος είχε εν γνώσει του δώσει «αναληθή ή παραπλανητική» απάντηση στην HMRC όταν τους είπε ότι δεν είχε περαιτέρω καταπιστεύματα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Έκλεστοουν «προσπαθούσε να τραβήξει μια γραμμή στις έρευνες για τις φορολογικές του υποθέσεις» επειδή «είχε βαρεθεί να πληρώνει τεράστιους λογαριασμούς για συμβουλές».

Εκείνη την εποχή, δήλωσε ότι είχε μόνο ένα καταπίστευμα το οποίο είχε συσταθεί για λογαριασμό των θυγατέρων του.

Σύμφωνα με την κατηγορία, είχε δηλώσει στην HMRC ότι «δεν ήταν ο ιδρυτής ούτε ο δικαιούχος οποιουδήποτε καταπιστεύματος εντός ή εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου». Όμως, μετά από έρευνα την οποία η HMRC είχε προηγουμένως περιγράψει ως «πολύπλοκη και παγκόσμια», η απάντηση αυτή αποδείχθηκε ανακριβής.

Ο Έκλεστοουν ήταν στην πραγματικότητα ο ιδιώτης και δικαιούχος διαφόρων καταπιστεύσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε μια εταιρεία που έστειλε 416 εκατομμύρια λίρες σε τραπεζικό λογαριασμό στη Σιγκαπούρη το 2010, είπε η HMRC.

Ο Έκλεστοουν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 17 μηνών με διετή αναστολή.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα