ΑΘΗΝΑ
01:33
|
08.05.2024
Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν απαγορευτεί από τη γαλλική κυβέρνηση, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο για αντίστοιχες δράσεις για το Ισραήλ.
Οι διαδηλωτές κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Place de la Republique στο Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αύρες νερού για να διαλύσει μια απαγορευμένη διαδήλωση υπέρ του παλαιστινιακού λαού στο Παρίσι την Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τους Γάλλους να παραμείνουν ενωμένοι και να μην επαναφέρουν τη σύγκρουση ΙσραήλΧαμάς στη Γαλλία.

Η αστυνομία διέλυσε της συγκέντρωση στο Παρίσι, μετά από εντολές του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν να απαγορεύσει όλες τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο όνομα της «δημόσιας τάξης». Οι επικριτές αποκάλεσαν την εντολή επίθεση στις πολιτικές ελευθερίες.

Ζούμε σε μια χώρα αστικού δικαίου, μια χώρα όπου έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε θέση και να διαδηλώσουμε. Είναι άδικο να απαγορεύεις για τη μια πλευρά και να εξουσιοδοτείς την άλλη και αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Παλαιστίνης, είπε η 29χρονη Σαρλότ Βοτιέ που βρέθηκε στις διαδηλώσεις.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ισραηλινός δολοφόνος» και «Συνένοχος Μακρόν». Ο Μακρόν είχε προηγουμένως καταδικάσει τη θανατηφόρα επίθεση από την παλαιστίνια μαχητική οργάνωση Χαμάς και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ήρθε καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας για έκτη ημέρα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, τραυματίζοντας χιλιάδες και αφανίζοντας γειτονιές στην ήδη αποκλεισμένη περιοχή που βρίσκεται τώρα υπό πλήρη πολιορκία.

Δύο φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Παρίσι είχαν ήδη απαγορευτεί την Πέμπτη λόγω του φόβου επεισοδίων.

Ο Γάλλος υπουργός Νταρμανάν είπε επίσης ότι τουλάχιστον 24 άτομα έχουν συλληφθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία για «αντισημιτικές πράξεις» από το Σάββατο, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι όποιος αλλοδαπός διαπράττει τέτοιες πράξεις θα πρέπει να απελαθεί από τη Γαλλία «χωρίς καθυστέρηση».

Η Γαλλία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή πυροδότησε συχνά εσωτερικές εντάσεις στο παρελθόν.

Δεν έχουν ανακοινωθεί περιορισμοί για εκδηλώσεις και τις διαδηλώσεις υπέρ του Ισραήλ.

«Ας μην προσθέτουμε, μέσω ψευδαισθήσεων ή υπολογισμών, τις εσωτερικές διαφορές στις διεθνείς διαφορές», δήλωσε την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η ασπίδα της ενότητας θα μας προστατεύσει από το μίσος και τις υπερβολές».

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι μια μόνιμη λύση στη βία πρέπει να περιλαμβάνει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στον κόσμο

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαδηλωτές αψήφησαν τους αυστηρούς περιορισμούς και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αποκλεισμένο λαό της Παλαιστίνης. «Έχουν τα όπλα. Έχουμε τους ποιητές. Θα νικήσουμε», έγραψε ένα χρήστης στο X.

Χιλιάδες οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη. Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό είναι καθημερινές.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Νότια Αφρική, μια χώρα που έχει ζήσει στο πετσί της την πολιτική του απαρτχάιντ και δεν ξεχνά ποτέ τους Παλαιστίνιους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα