ΑΘΗΝΑ
08:44
|
22.05.2024
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει ότι η χρήση της χημικής ουσίας σε κατοικημένες περιοχές παραβιάζει τη νομική υποχρέωση αποφυγής απωλειών μεταξύ αμάχων.
Λιμάνι της Γάζας, Γάζας, 11 Οκτωβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει βόμβες λευκού φωσφόρου στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, θέτοντας αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch-HRW), μετά από ανάλυση βίντεο της σύγκρουσης.

Το Human Rights Watch ανέφερε ότι επαλήθευσε βίντεο που τραβήχτηκαν στον Λίβανο και τη Γάζα την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα, που δείχνουν πολλαπλές χρήσεις λευκού φωσφόρου που εκτοξεύεται από πυροβολικό πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Όπως αναφέρει η Οργάνωση, η χρήση λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές παραβιάζει την υποχρέωση του Ισραήλ, βάσει του διεθνούς δικαίου, να λαμβάνει όλες τις εφικτές προφυλάξεις για την αποφυγή ζημιών στους αμάχους.

Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων. Το Πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στόχων που βρίσκονται μεταξύ αμάχων, αν και το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιείται λευκός φώσφορος σε πολυσύχναστες περιοχές, ενέχει υψηλό κίνδυνο βασανιστικών εγκαυμάτων και ισόβιας ταλαιπωρίας αμάχων», δήλωσε ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής του HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε δήλωσή του την Τετάρτη. Το Ισραήλ θα πρέπει να απαγορεύσει κάθε χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές χωρίς εξαίρεση, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη διαθεσιμότητα μη θανατηφόρων εναλλακτικών λύσεων.

Τα εγκαύματα φωσφόρου ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου στο σώμα. Μάλιστα, τα τραύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε εκτενώς λευκό φώσφορο κατά τον βομβαρδισμό της Γάζας το 2009, προκαλώντας διεθνή καταδίκη, ενώ το 2013, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον λευκό φώσφορο σε κατοικημένες περιοχές εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

Το Ισραήλ επέστρεψε τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από το Associated Press

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο ηλικιωμένη μετά από πυρκαγιά στο διαμέρισμά της

Αναζητώντας Σωτήρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα