ΑΘΗΝΑ
23:33
|
03.05.2024
Στα καλύτερά της η ελευθερία του Τύπου στην Ιταλία. Η δικαστική απόφαση σε βάρος του συγγραφέα και δημοσιογράφου αφορά σε περιστατικό του 2020.
Ένοχος ο δημοσιογράφος Σαβιάνο, έπειτα από μήνυση της Μελόνι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O διακεκριμένος Ιταλός δημοσιογράφος Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού προσέβαλε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Ρομπέρτο ​​Σαβιάνο χρησιμοποίησε μια βρισιά για να περιγράψει την Μελόνι, ενώ επιτέθηκε στη στάση της για το μεταναστευτικό τον Δεκέμβριο του 2020. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ με αναστολή.

Αν και θα πρέπει να το πληρώσει μόνο εάν επαναλάβει το αδίκημα, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα «ανατριχιαστικό μήνυμα» για την ελευθερία του Τύπου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, ο Σαβιάνο τόνισε, ότι η κυβέρνηση της Μελόνι προσπάθησε να τον «εκφοβίσει» επειδή έλεγε «ψέματα» για τους μετανάστες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο δικηγόρος της Μελόνι δήλωσε, ότι τα λόγια του ήταν «προσβολή», όχι κριτική, κατηγορώντας τον για «υπερβολική, χυδαία και επιθετική γλώσσα». Το περιστατικό συνέβη σε τηλεοπτική συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020, πριν η Μελόνι γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Στη συνέντευξη, ο Σαβιάνο επέκρινε την Μελόνι και τον Σαλβίνι για τα σχόλιά τους σχετικά με τα φιλανθρωπικά πλοία διάσωσης μεταναστών. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, η Μελόνι είχε πει, ότι οι βάρκες που μετέφεραν διασωθέντες μετανάστες θα έπρεπε να βυθιστούν.

Η ένωση συγγραφέων Pen International είχε προτρέψει τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υπόθεση, αλλά η Μελόνι τόνισε, ότι δεν βλέπει κανένα λόγο, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν. Η ένωση υπογράμμισε, ότι η απόφαση ήταν μια «ανησυχητική οπισθοδρόμηση για την ελευθερία του λόγου» και έστειλε μια «επικίνδυνη προειδοποίηση σε συγγραφείς και δημοσιογράφους σε όλη τη χώρα».

Ο δικηγόρος του Σαβιάνο δήλωσε, ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, ορισμένες υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης μπορεί να είναι ποινικές και να επισύρουν έως και 3 χρόνια φυλάκιση.

Η Μελόνι έχει καταθέσει παρόμοιες αγωγές στο παρελθόν, μεταξύ άλλων κατά των συντακτών της εφημερίδας Domani, για τον ισχυρισμό ότι προσπάθησε να βοηθήσει έναν βουλευτή από το δικό της κόμμα, να κερδίσει ένα κυβερνητικό συμβόλαιο για την προμήθεια μασκών προσώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενώ φέτος, αποκαλύφθηκε ότι μήνυσε επίσης τον τραγουδιστή των Placebo, Μπράιαν Μόλκο, για συκοφαντική δυσφήμιση, αφού την αποκάλεσε φασίστα και ρατσίστρια κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Τορίνο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θλίψη στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε η γνωστή δημοσιογράφος Ναυσικά Γκράτσιου

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα