ΑΘΗΝΑ
07:47
|
08.05.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επικοινώνησε με τη Γαλλίδα ομόλογό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε σε συνομιλία με την Γαλλίδα ομόλογό του την Πέμπτη τη σημασία του τερματισμού της ισραηλινής πολιορκίας στη Γάζα και της απελευθέρωσης της πρόσβασης σε τρόφιμα και βοήθεια, ανέφερε σήμερα το Al Arabiya.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Κατρίν Κολονά, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της δυνατότητας πρόσβασης των αμάχων σε βασικά είδη.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της διεθνούς δράσης για την «διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την προστασία των αμάχων», ανέφερε την Παρασκευή το πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Φαϊσάλ φέρεται επίσης να τόνισε ότι «μια δίκαιη και συνολική λύση για την παλαιστινιακή υπόθεση είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα».

Οι δύο διπλωμάτες μίλησαν για τελευταία φορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Κυριακή, μια ημέρα αφότου η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Την Πέμπτη, το Al Arabiya English ανέφερε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) έλαβε τηλεφώνημα από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για να συζητήσουν την κλιμάκωση.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ο διάδοχος φέρεται να τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης τρόπων για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο MBS επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του Βασιλείου να ενισχύσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση, υποστηρίζοντας παράλληλα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του αποκλεισμού στη Γάζα.

Η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει ανησυχήσει τους παγκόσμιους ηγέτες, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στην ιστορικά ασταθή περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ την Πέμπτη, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο οποίος προειδοποίησε ενάντια στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας.

Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπλίνκεν έδωσε συνέντευξη από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θανί. Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπλίνκεν απέφυγε να απαντήσει για το πώς θα διασφαλιστεί ότι δε θα σκοτωθούν άλλα παιδιά στη Γάζα, προσφεύγοντας τη ρητορική που χρησιμοποιεί και η ισραηλινή κυβέρνηση.

Επίσης στην Ιορδανία, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος παρομοίασε μια εκκένωση της Γάζας με μια «δεύτερη Νάκμπα».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λόιντ Όστιν, και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα, έφτασαν νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ.

Σχεδόν μια εβδομάδα αφότου η Χαμάς κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στο Ισραήλ και με τουλάχιστον 100 Ισραηλινούς να παραμένουν όμηροι, το Τελ Αβίβ επιδίωξε να εκκενώσει, «διατάσσοντάς» τους να φύγουν, περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους από τη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς απέρριψε την εντολή.

Το Ισραήλ αναμένεται να εισβάλει στην πυκνοκατοικημένη λωρίδα γης καθώς συγκεντρώνει τανκς κοντά στο φράχτη που την αποκλείει.

Περισσότεροι από 1.800 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις και τις αεροπορικές επιδρομές μέχρι στιγμής, ενώ πάνω από 1.300 σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά. Χιλιάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα