ΑΘΗΝΑ
22:19
|
19.05.2024
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, έχουν χτυπηθεί χιλιάδες σπίτια, δεκάδες ιατρικά κέντρα, σχολεία, γραφεία ΜΜΕ.
Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει βόμβες λευκού φωσφόρου στις επιθέσεις του στη Γάζα, ανέφερε το HRW
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τότε που το Ισραήλ κήρυξε «πόλεμο» εναντίον της Χαμάς την Κυριακή, οι στρατιωτικές του δυνάμεις έχουν πολιορκήσει τη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών αμάχων.

Οι κάτοικοι στη Γάζα έχουν συρρεύσει σε νοσοκομεία και σχολεία των Ηνωμένων Εθνών για ασφάλεια, ελπίζοντας ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτεθεί σε αυτές τις συντεταγμένες.

Διαβάστε επίσης:

Ωστόσο, οι χώροι καταφυγής δεν ήταν επίσης απαλλαγμένοι από ισραηλινές επιθέσεις.

Ακολουθεί μια λίστα με τις υποδομές και άλλες εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν κλείσει στη Γάζα από το Σάββατο, όπως τις συγκέντρωσε το Al Jazeera:

18 τόποι λατρείας: Η OCHA των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε την Πέμπτη ότι 11 τζαμιά κατεδαφίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενώ άλλες επτά εκκλησίες και τζαμιά έχουν υποστεί ζημιές. Μερικά από τα τζαμιά που επλήγησαν εντοπίστηκαν στην πόλη της Γάζας, στο Χαν Γιουνίς, στο Μπέιτ Λαχίγια και στο Γιαρμούκ. Πολλές από τις κατεστραμμένες εκκλησίες ήταν αρχαίες, σύμφωνα με το Euro-Med Human Rights Monitor.

22.600 οικιστικές μονάδες: Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν καταστραφεί 22.600 μονάδες. Περίπου 2.835 μονάδες έχουν υποστεί ζημιές, περίπου 1.791 έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών και 12.630 έχουν υποστεί μικρότερες ζημιές, σύμφωνα με τις ενημερώσεις των Ηνωμένων Εθνών στις 11 Οκτωβρίου και 12 Οκτωβρίου.

19 ιατρικά κέντρα: Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Πέμπτη ανέφερε ότι 19 εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές. Την Τετάρτη, ο OCHA ανέφερε ότι και τα 13 νοσοκομεία και άλλα ιατρικά κέντρα λειτουργούσαν μόνο εν μέρει λόγω ελλείψεων σε προμήθειες και καύσιμα. Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Γιουμά ελ Σαγιέντ, ανέφερε επίσης την Τετάρτη ότι το νοσοκομείο Μπέιτ Χανούν και το νοσοκομείο αλ-Ογιούν στην Τελ αλ-Χάουα τέθηκαν εντελώς εκτός λειτουργίας λόγω του βομβαρδισμού.

20 ασθενοφόρα: Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Πέμπτη ανέφερε ότι 20 ασθενοφόρα έχουν υποστεί ζημιές.

90 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις: Τουλάχιστον 90 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον OCHA. Είκοσι από αυτές ήταν εγκαταστάσεις της UNRWA, δύο από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν επίσης ως καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

70 βιομηχανικές εγκαταστάσεις: Η ReliefWeb ανέφερε ότι τουλάχιστον 70 βιομηχανικές εγκαταστάσεις είχαν καταστραφεί. Τα περισσότερα αντλιοστάσια λυμάτων και τέσσερις στις πέντε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων έχουν σταματήσει να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται λύματα και στερεά απόβλητα στους δρόμους και να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τον OCHA.

49 γραφεία μέσων ενημέρωσης: Σύμφωνα με την Euro-Med, 49 γραφεία ΜΜΕ και Τύπου έχουν καταστραφεί. Αυτό περιλαμβάνει την τοπική ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Ayyam, με έδρα τον Πύργο της Παλαιστίνης στη Γάζα, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς σε ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Κουτσούμπας: Ο λαός να «κοντύνει» αποφασιστικά την κυβέρνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα