ΑΘΗΝΑ
02:01
|
03.05.2024
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν (Α) με τον Βλαντίμιρ Πούτιν (Δ)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι προμήθευε τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει προμηθεύσει έως και 1.000 εμπορευματοκιβώτια με «εξοπλισμό και πυρομαχικά» τις «πρόσφατες εβδομάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν επίσης φωτογραφίες από, όπως είπαν, 300 κοντέινερ που συγκεντρώθηκαν για μεταφορά στο Najin της Βόρειας Κορέας.

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφτηκε τη Ρωσία για να συζητήσει πιθανή στρατιωτική συνεργασία.

Ο στρατός της Μόσχας πιστεύεται ότι καταναλώνει τεράστιες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων στη συνεχιζόμενη εισβολή του στην Ουκρανία και επιδιώκει να αναπληρώσει τις προμήθειες του από ορισμένους από τους απομονωμένους συμμάχους της.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι το καθεστώς του κ. Κιμ θα μπορούσε να φέρει τεράστια αποθέματα όπλων, αλλά θα μπορούσε να είναι απρόθυμο να παραδώσει πάρα πολλά λόγω της σχετικής έλλειψης πόρων.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολούθησαν τις παραδόσεις, οι οποίες ανέφεραν ότι έγιναν μεταξύ 7 Σεπτεμβρίου και 1ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο κ. Κίρμπι είπε ότι ο εξοπλισμός εξήχθη μέσω θαλάσσης και σιδηροδρόμου σε μια αποθήκη ανεφοδιασμού στη νοτιοδυτική Ρωσία, κοντά στο Tikhoretsk, περίπου 290 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Ο Κίρμπι δεν διευκρίνισε τη φύση των πυρομαχικών που λέει ότι προμήθευε το καθεστώς του Κιμ, αλλά οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αγόρασε ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από την Πιονγκγιάνγκ.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει με συνέπεια ανησυχίες ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευε πυρομαχικά στη Ρωσία.

«Καταδικάζουμε [τη Βόρεια Κορέα] που παρείχε στη Ρωσία αυτόν τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις, να σκοτώσει Ουκρανούς αμάχους και να προωθήσει τον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι οι παραδόσεις από τη Βόρεια Κορέα παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε επιθετικά αυτές τις συμφωνίες όπλων στον ΟΗΕ μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Τον Ιούλιο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφτηκε τη χώρα με στρατιωτική αντιπροσωπεία και συναντήθηκε με τον κ. Κιμ, ο οποίος παρουσίασε μια σειρά οπλικών συστημάτων – συμπεριλαμβανομένου του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Hwasong (ICBM).

Και τον Σεπτέμβριο, ο Κιμ συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διαστημικό κέντρο Vostochny στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Οι παρατηρητές λένε ότι τα όπλα της Βόρειας Κορέας θα δώσουν μόνο βραχυπρόθεσμη ώθηση στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Επισημαίνουν πώς η Μόσχα, με εξαιρετικά εξαντλημένα πυρομαχικά, βασίζεται σε παλαιότερα, πιο αναξιόπιστα αποθέματα βλημάτων πυροβολικού.

Και μιλώντας πρόσφατα σε μια τελετή για τον εορτασμό της συνταξιοδότησής του ως προέδρου του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι είπε ότι ήταν «σκεπτικός» ως προς το ότι οποιαδήποτε τέτοια παράδοση θα έπαιζε αποφασιστικό ρόλο στη σύγκρουση.

Αλλά έρχεται καθώς οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα σχέδια για αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας 6 δισ. δολαρίων στο Κίεβο, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαμάχης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η προσωρινή συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών της Βουλής μπορεί να τον αναγκάσει να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα