ΑΘΗΝΑ
11:57
|
05.05.2024
«Πώς μπορεί ο κατακτητής να είναι το θύμα; Αν αυτοί παίρνουν και τον ρόλο του καταπιεστή και του θύματος, τότε εγώ δεν έχω επιλογή...
Paradise Now (2005)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναδημοσίευση από τον λογαριασμό του Δημήτρη Λένη στο Facebook.

Ο «Παράδεισος Τώρα!» (2005) είναι ένα φιλμ του Χανί Αμπού Ασάντ, που έχει γυρίσει και τον πιο πρόσφατο «Ομάρ». Είναι η αφήγηση της τελευταίας μέρας δύο Παλαιστίνιων βομβιστών αυτοκτονίας (τότε ακόμα οι καμικάζι μπορούσαν να κυκλοφορούν στο Ισραήλ, αργότερα η περαιτέρω σύσφιξη των περιορισμών στα γκέτο εκμηδένισαν και αυτήν την τραγική τακτική).

«Ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν έχει αξία. Ιδιαίτερα αν σου υπενθυμίζει μέρα με τη μέρα, την ταπείνωση και την αδυναμία. Και ο κόσμος παρακολουθεί, άνανδρα, με απάθεια. Αν αντιμετωπίζεις ολομόναχος αύτη την καταπίεση πρέπει να βρεις έναν τρόπο να σταματήσεις την αδικία. Πρέπει να κατανοήσουν ότι, αν εμείς δεν έχουμε ασφάλεια, δε θα έχουν ούτε αυτοί.

Δεν έχει να κάνει με την ισχύ. Η ισχύς τους δεν τους βοηθάει. Προσπάθησα να τους μεταφέρω αυτό το μήνυμα αλλά δεν έβρισκα άλλο τρόπο. Και χειρότερα ακόμα, έχουν πείσει τον κόσμο και τους εαυτούς τους, ότι αυτοί είναι τα θύματα. Πώς γίνεται αυτό; Πώς μπορεί ο κατακτητής να είναι το θύμα; Αν αυτοί παίρνουν και το ρόλο καταπιεστή και του θύματος, τότε εγώ δεν έχω επιλογή από το να γίνω επίσης θύμα… καθώς και δολοφόνος».

Δείτε την ταινία «Παράδεισος Τώρα!»:

Διαβάστε επίσης:



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Δεκάδες συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα