ΑΘΗΝΑ
08:45
|
19.05.2024
Προειδοποίησε άπαντες πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «περιφερειακό πόλεμο».
Ο Ρώσος Πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές επαφές με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Συρίας, του Ιράν και της Αιγύπτου ολοκλήρωσε απόψε τηλεφωνικά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζοντας την έντονη επιθυμία της Ρωσίας να αναλάβει τη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό της επικίνδυνης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που απειλεί με γενικότερη ανάφλεξη την ευρύτερη περιφέρεια.

Ο Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου (πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 μήνες) τονίζοντας πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο μεσολάβησης για τον τερματισμό της κρίσης προτού πάρει περαιτέρω διαστάσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος (όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου) τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».

 «Η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται πως ο Πούτιν εξέφρασε «ανησυχία»  για την «καταστροφική αύξηση» του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «περιφερειακό πόλεμο».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε την «εντονότατη ανησυχία του απέναντι στην κλιμάκωση των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών, που συνοδεύεται από την καταστροφική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας» και στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ηγέτες εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη «άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας ώστε να παρασχεθεί επειγόντως βοήθεια σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης» πρόσθεσε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως οι ηγέτες αυτοί τόνισαν τη «σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την επείγουσα προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών».

«Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και ως προς την πιθανότητα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο» πρόσθεσε επίσης το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συντονίσει «τις προσπάθειες με όλους τους εποικοδομητικούς εταίρους ώστε να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», μεταξύ άλλων, και μέσω του ρωσικού σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που στοχεύει στην επίτευξη «άμεσης, ισορροπημένης και μη πολιτικοποιημένης ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση του Προέδρου Πούτιν πως η βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προϋποθέτει την «ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», κάτι με το οποίο διαφωνεί και προσπαθεί να αποφύγει παντοιοτρόπως ως σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου.

Πριν μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Πούτιν συνομίλησε με τους ομολόγους του σε Αίγυπτο (Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι) Ιράν (Εμπραχίμ Ραϊσί), Συρία Μπασάρ ‘Ασαντ και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα