ΑΘΗΝΑ
01:03
|
04.05.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ ο Χακάν Φιντάν συζήτησε με τους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ.
Οι Μητσοτάκης Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά για την κλιμακούμενη κατάσταση στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται πως είχε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στα Τίρανα, το τηλεφώνημα έγινε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε γεύμα εργασίας στα Τίρανα κι ενώ παρόντες ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αναφέρεται πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη σύγκρουση της Χαμάς και του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας:

«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και τις πολλές ανησυχητικές εξελίξεις, ιδίως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί αυτή η συγκρουσιακή διαδικασία, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές περιφερειακές και παγκόσμιες συνέπειες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση και ότι θα ήταν σωστό να ληφθούν μέτρα που θα μειώνουν τις αντιδράσεις αντί να τις αυξάνουν το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του από τον Έβρο πριν λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό σας μεταφέρω την αδιαπραγμάτευτη βούληση μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξη των συνόρων με όσα μέσα χρειάζεται. Είτε αυτό είναι φράκτης, είτε αυτά είναι καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ξέρω ότι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, σε δύο δύσκολες συχνά συνθήκες, προστατεύουν τα σύνορά μας». 

Επικοινωνία Ερντογάν – Σούνακ 

Ο Ερντογάν δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ότι η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι χώρες της Δύσης καλούνται να λάβουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Αναφέρεται πως οι Ερντογάν και Σούνακ συζήτησαν τρόπους για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και επείγοντα μέτρα για την επίλυση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της υπενθύμισης και της εκπλήρωσης των υποσχέσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στην Παλαιστίνη, αντί να πραγματοποιούνται προκλητικές ενέργειες που βαθαίνουν την κρίση.

Επικοινωνία του Τούρκου υπ.Εξ. με Λαβρόφ και Μπλίνκεν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, συζήτησε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέρει το Reuters.

Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Χ. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Φιντάν θα επισκεθεί αύριο τον Λίβανο.

Η Τουρκία έχει πει πως είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στη σύγκρουση και πως είναι σε επαφή με την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς για την απελευθέρωση αμάχων που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση. Έχει επίσης στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, η οποία παραμένει προς το παρόν στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ δεν έχει ακόμη υπαναχωρήσει από την απειλή να βομβαρδίσει οποιοδήποτε φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθήσει να φτάσει τους πολιορκημένους Παλαιστίνιους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί, και τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ο (Ρώσος) πρόεδρος μίλησε ήδη με τον Σύρο και τον Ιρανό πρόεδρο», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Στη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρξουν ακόμη τηλεφωνικές επαφές με (…) τον αλ-Σίσι και (…) τον Αμπάς, καθώς και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα